NATO potvrdio nastavak misije u Afganistanu

FENA

NATO nastavlja svoju misiju u Afganistanu nakon najave povlačenja velikog broja američkih vojnika prisutnih u toj zemlji.

Glasnogovornica Saveza je odbila je direktno komentirati tu objavu, ali je na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a podsjetila na njihov angažman na dugoročnoj sigurnosti i stabilnosti Afganistana.

– Naš angažman je važan kako bismo zajamčili da Afganistan neće nikada postati luka za međunarodne teroriste koji nam prijete doma – dodala je glasnogovornica Oana Lungescu.

Dio američkih jedinica raspoređenih u Afganistanu su dio NATO-ove misije “Odlučna potpora” koja obučava i savjetuje afganistanske snage u borbi protiv talibana dok su drugi angažirani u odvojenim operacijama borbe protiv terorizma. Za sada se ne zna koju misiju će zahvatiti rezovi, prenosi Al Jazeera Balkans.

Blizu 7.000 od 14.000 američkih vojnika prisutnih u Afganistanu će biti zahvaćeni tim povlačenjem, prema Wall Stret Journalu i New York Timesu.

Glasnogovornica je odala počast šefu Pentagona Jimu Mattisu koji je otišao s funkcije jer se nije slagao s novom strategijom Bijele kuće obilježenom povlačenjem jedinica iz Sirije i pripremom povlačenja iz Afganistana.

– Američki dužnosnik je imao ključnu ulogu u očuvanju jakog i spremnog NATO-a za suočavanje sa sigurnosnim izazovima. On je ugledni vojnik i diplomat – rekla je glasnogovornica.

Ian Lesser, iz američkog think-tanka “German Marsall Fund of the United States” je ocijenio da evropske saveznike nije trebala iznenaditi američka najava smanjenja jedinica u Afganistanu.

– Brojne zemlje Saveza su tamo jer su Sjedinjene Države vršile pritisak da tamo budu, ali da su same odlučivale, otišle bi – rekao je Lesser.

Taj stručnjak je ocijenio da će odlazak Mattisa dodatno pojačati zabrinutost Evropljana u vezi budućnosti američke strategije u Evropi, ali i izvan Evrope, posebno u Siriji. Dodao je da je šef Pentagona bio stup Trumpove administracije.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...