Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zakazao je za 12. novembar 2019. godine sjednicu državne vlade i na dnevni red stavio materijale iz nadležnosti Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine.

Među ovim materijalima nalazi se i Nacrt godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018 – 2019. godine, a kao predlagač ove tačke dnevnog reda navedena je Komisija za NATO integracijski proces BiH.

Riječ je o materijalu zbog kojeg još od decembra 2018. godine političke stranke, koje imaju većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, nisu uspjele formirati Vijeće ministara BiH s obzirom na to da se SNSD protivi usvajanju ANP-a.

Ovo je deveti pokušaj stavljanja ANP-a na dnevni red Vijeća ministara BiH, a proteklih osam puta ovaj materijal skinut je s dnevnog reda na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Proteklih osam puta ANP su na dnevni red pokušali staviti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, a koji su u javnim istupima već nekoliko puta otvoreno ukazivali na važnost usvajanja ovog materijala.

Pored SNSD-ovog protivljenja usvajanju ANP-a ni trenutni političkih predstavnici iz SDS-a i PDP-a, koji imaju svoje ministre u Vijeću ministara BiH, ne žele usvojiti ovaj dokument i proslijediti ga u sjedište NATO-a.

Ovakav pristup u praksi je blokirao usvajanje ANP-a u Predsjedništvu BiH jer uvijek postoji mogućnost da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon usvajanja proglasi ANP destruktivnim po vitalni interes bh. entiteta RS-a, ali i u Vijeću ministara BiH jer bez ruku SDS-a i PDP-a nije moguće usvojiti ovu tačku dnevnog reda.

Američka administracija već je u nekoliko navrata upozorila bh. političare na važnost dostavlja ANP-a. Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer kazao je da je važno da BiH preda ANP kako bi mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru te da NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbijaju dati saglasnost za imenovanja SNSD-ovog funkcionera na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve dok se na riješi pitanje slanje ANP-a. SNSD i Milorad Dodik na ovakvu odluku odgovorili su blokiranjem rada Parlamentarne skupštine BiH koja od dana konstituisanja nije usvojila nijedan zakon, uključujući i budžet za 2019. godinu.

Za danas je najavljen sastanak lidera SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, a jedna od tema zasigurno će biti NATO put naše zemlje. Čović je u posljednjim javnim istupima iznosio iste teze koje propagira Dodik o “bezuslovnom formiranju Vijeća ministara BiH”. Na drugoj strani iz SDA su poručili da takav pristup državnoj politici i tumačenju važećih zakona u BiH nije prihvatljiv.

Izvor: Klix.ba