Naučnici dokazali: Nećete vjerovati šta tri dana posta rade za organizam, ovo je nevjerovatno!

Bhdijaspora.net

Dok mnogi vjeruju da post nezdrav, pa čak i opasna praksa, nauka kaže drugačije.

Ramazan je pravo vrijeme za obnovu cijelog organizma.

Čak i povremeni post, koji uključuje ograničavanje unosa hrane u periodu od 8 do 10 sati, bez da prestanete jesti na duže vrijeme, dokazalo se da ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Razmislite na ovakav način: Naši rani preci nisu uvijek imali pristup hrani. Jeli smo kad smo imali hranu i postili (ne svojom voljom). I to je isto i sa životinjama u divljini. Oni ne jedu doručak, ručak i večeru svaki dan; oni će se namučiti kad dođu do plijena, ali često prođe i dugo vremena do sljedećeg ulova.

Post od samo tri dana može potaknuti vaš imunološki sistem

Zaista, studije su pokazale da post od samo tri dana ne samo da može potaknuti vaš imunološki sistem, već ga regeneriše u cjelini, pomažući u osiguranju dugotrajnog i zdravog života.

Istraživači koji su proveli istraživanje opisali su to kao izvanrednu i veliku spoznaju – bez šale! Ova studija je pokazala kako gladovanje zapravo potiče matične ćelije u proizvodnju novih bijelih krvnih zrnaca, koje će tada boriti protiv infekcije.

Korisno za pacijente s rakom

Post za 72 sata također će pomoći u zaštiti pacijenata od raka od toksičnosti hemoterapije. Hemoterapija može biti prilično loša za imunološki sistem, ali rezultati ove studije upućuju na to da gladovanje može pomoći ublažavanju nekih štetnih učinaka koje dolaze zajedno s liječenjem hemoterapijom.

Zapravo, istraživači upućuju na to da post uključuje regenerativni prekidač. Koliko je to nevjerojatno? Post je nešto što, s malo istraživanja, svako može lako učiniti. Još bolje, ništa ne košta!

Profesor Valter Longo, glavni istraživač studije i profesor gerontologije i bioloških nauka na Kalifornijskom univerzitetu, izjavio je kako je studija dokazala da post može zapravo pomoći tijelu proizvodnjom novog imunološkog sustava.

Profesor Longo objašnjava:

“Gladovanje daje matičnim stanicama zeleno svjetlo da može ići naprijed i početi proliferirati i obnoviti cijeli sistem. A dobra vijest je da se tijelo oslobađa dijelove sistema koji bi mogli biti oštećeni, stari i neučinkoviti, za vrijeme posta. Ako počnete sa sistemom jako oštećenim hemoterapijom ili starenjem, ciklusi gladovanja mogu doslovno generisati novi imunološki sistem.”

U istraživanju, učesnici su zamoljeni da redovno poste redom od dva do četiri dana u razdoblju od šest mjeseci. Uz regenerirani imunološki sistem, istraživači su također primijetili smanjenu razinu IGF-1, hormona rasta povezanim sa starenjem, progresijom tumora i rizikom od raka.

Prema Longu, istraživači su zapravo bili iznenađeni kad su shvatili ishod eksperimenta:

“Ono što smo uočiti u našem istraživanju na ljudima i na životinjama jest da se broj bijelih krvnih ćelija smanjuje sa dugim postom. Zatim, kad ponovno krenete jesti, krvne stanice se vraćaju. Zato smo počeli razmišljati, pa odakle dolaze?”

Dugotrajni post ne samo da prisiljava tijelo da dobije energiju iz vlastitih rezervi glukoze i masnoća, već također razgrađuje veliki dio bijelih krvnih zrnaca. Tokom svakog ciklusa posta iscrpljivanje bijelih krvnih stanica aktivira regeneraciju novih ćelija imunološkog sistema zasnovanog na matičnim ćelijama.

“Nismo mogli predvidjeti da će dugotrajni post imati takav izuzetan učinak u promociji regeneracije na matičnim ćelijama u hematopoetskom sistemu” – kaže Longo.

– Kada gladujete, sistem nastoji uštedjeti energiju, a jedna od stvari koju može učiniti kako bi se uštedjela energija je reciklirati puno imunoloških ćelija koje nisu potrebne, posebno one koje mogu biti oštećene – zaključuje Longo.13

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...