Tako mogu da stvore bilo kakvu vrstu zlata, čak i u različitim bojama

Zbog zlata su se vodili ratovi, ubijali vladari, ali i osvajala do tada neosvojena područja. Zlato je godinama bilo obilježje bogatstva i moći.

S godinama zlato je nekako izgubilo na ekskluzivnosti, ali ne i na vrijednosti.

Grupa naučnika sa švajcarskog ETH Ciriha osimislila je kako proizvesti zlato u laboratoriji. I to ne bilo kakvo zlato. Njihovo zlato teži pet do 10 puta manje od tradicionalnog 18-karatnog zlata i moglo bi se upotrebljavati za pozlaćivanje nakita koji bi tako zadržao svoju vrijednost, ali bio znatno lakši.

I dok je klasična mješavina 18-karatnog zlata napravljena od tri četvrtine zlata i jedne četvrtine bakra, novo zlato je napravljeno od proteinskih vlakana i polimera lateksa kako bi se stvorila matrica u koju se uglavljuju tanki diskovi zlatnih nanokristala. Zvuči komplikovano? Pojednostavljeno možemo reći da su stvorili zlato od plastike.

Kako pojašnjava jedan od profesora koji su učestvovali u izradi, Rafaele Mezenga, novo zlato ima sve odlike plastike i zlata. Lagano je, ako padne na čvrstu podlogu zvuči kao plastika, ali sjaji poput zlata i može se obrađivati kao i klasično zlato.

Naučnici su čak otkrili i kako mijenjati sastav zlata kako bi prilagodili čvstoću materijala. Tako mogu da stvore bilo kakvu vrstu zlata, čak i u različitim bojama.

Mezenga ističe kako bi se plastično zlato moglo koristiti za nakit, ali i u elektroničkim uređajima kao što su pametni telefoni ili televizori.

Naučnici su već patentirali svoje plastično zlato i cio postupak izrade, pa bismo u budućnosti plastično zlato mogli vidjeti i u praktičnoj primjeni.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Naučnici u laboratoriji napravili zlato od plastike – Noob.ba / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.