Da legende nikad ne umiru znamo svi, ali ih i svakom prilikom trebamo oživljavati u našim sjećanjima. Priča o legendi Bihaća, Rasimu Topiću Raji je svima već poznata, ali u čuvanju sjećanja na legende, priče treba ponavljati mlađim naraštajima.

Nakon ratnih dešavanja, ovu legendu mlađe generacije svi vežu za uspjehe Jedinstva krajem prošlog stoljeća (1999.) i za navijačku skupinu Sila Nebeska čiji je i sam bio član.

No, priča o legendi je vezana za ratna dešavanja, kada je upravo Raja odigrao jednu od najvećih uloga u oslobađanju Klokota i Vedrog Polja. Naime, Raja je nekoliko dana pred srpsku Novu godinu odlazio u četničke redove gdje se zajedno sa njima družio, i sve u cilju što boljeg uvjeravanja neprijatelja psovao generale Armije BiH, pa i one srpske. Bio je to način na koji je Raja uspio razuvjeriti neprijatelje da im on predstavlja prijetnju. O ovim događajima kasnije je govorio i general Atif Dudaković, rekavši da je i on bio među spominjanim generalima, svjedoči sin rasima Topića, Ibrahim.

Kada je uspio u svome planu i neprijatelju se “uvukao pod kožu”, Raja ih je posjetio i u noći srpske Nove godine, ali ovoga puta sa sasvim drugim planovima. Sa sobom je poveo još četvoricu suboraca sa kojima je uspio da zarobi četnike. U toj akciji oslabljene su četničke linije, što je omogućilo lakše osvajanje Zavalja, Vedrog Polja, Klokota i Debeljače.

U znak sjećanja na legendu Topić Rasima – Raju.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.