Ne dolazim u BiH 2. i 3. marta iako su me dva člana Predsjedništva pozvala. Milorad Dodik napravio je nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti dio te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH. Ako me pozovu, doći ću u Srebrenicu na godišnjicu – kazao je, između ostalog, u intervjuu za Face TV Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

Dodao je da će prisustvom pokazati i odati počast žrtvama genocida.

– Skupština Crne Gore među prvima je u svijetu usvojila Rezoluciju o genocidu, ja sam rekao da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25. godišnjicu, naravno – rekao je Đukanović.

Nefukcionalnost u državi

Istaknuo je da se Dodik nije pomirio s tim da je RS entitet te da konfuziju u državi koristi za ostvarenje svog cilja.

– Dodik je učestvovao u kampanji za nezavisnost Crne Gore! Pomagao mi je i dolazio u Crnu Goru, razgovarao sa Srbima koji su se u Crnu Goru doselili iz Hercegovine, a danas je protiv Crne Gore?! Dodik se suprotstavio mom dolasku u BiH, i to dolasku koji se trebao realizirati na njegov poziv! Kad je bio predsjedavajući, u decembru 2018. godine zvao me službeno, sada me ne zove! Nismo se dugo čuli. Uprkos tome, nećemo promijeniti stav o BiH. I dalje smo prijateljski nastrojeni. Teža je nefunkcionalnost BiH od bilo kakvih problema u Crnoj Gori! Pokušavaju držati tu nefukcionalnost u državi kako bi, onda, mogli reći: Evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefukcionalnost, sad je došlo vrijeme za referendum! Republika Srpska je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cijepanje BiH vraća nas u rat – istaknuo je predsjednik Crne Gore.

Kako je rekao, ovo je pitanje u koje su uključeni Evropa i Sjedinjene Američke Države, a ne samo Dodik i Aleksandar Vučić.

– Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reagira, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti! Dodik radi ono što on misli da treba da bude. Mislim da on sam ovo gura više nego Vučić! Sva ova dešavanja povampiruju atmosferu iz devedesetih – rekao je Đukanović.

Srbija će se morati pozabaviti “pomamom” Crne Gore, poručio je.

– Srbija može da zapadne u veliku grešku, a to je takmičenje s nacionalizmom u regionu. Opasno je kada državna politika uđe u takmičenje s takvom nacionalističkom idejom, u kakvu su oni već ulazili. Moramo pomno pamtiti sve nevolje devedesetih. Trebaju se izviniti oni koji su doprinijeli tim dešavanjima i žrtvama. Put do zajedničke budućnosti je izvinjenje i priznavanje greške!
Mi smo to uradili, ali su na pomolu nove opasnosti. Nemaju hrabrost i nisu spremni da kažu da je bio genocid. Treba da kažu da je to bila greška koja se nikad više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekt!

Bilo je nekada igrača “većeg kalibra” nego sad pa su se preigrali, izgubili su kontrolu nad procesima. Služili su se nacionalizmom misleći da će vječno upravljati njime, ne može politika kontrolirati nacionalizam! Devedesetih godina slika za velikosrpske ideje je bila nepovoljna: Rusija je tada bila slabija, sada je jača i žele realizirati svoje i tadašnje ideje, ali Rusija im vojno neće pomoći. Ne smije se prijeći crvena linija koja bi izazvala kataklizmu. Opasno je što se državna politika igra nacionalizmom – konstatirao je Đukanović.

Kazao je da Srpska pravoslavna crkva napada Crnu Goru.

– Motiv im je odbrana svetinja, a usvojili smo zakon u kojem se ne ugrožava nijedna crkva. Manipulacija još traje. Manipuliraju građanima Crne Gore. Dešavanja u Crnoj Gori nisu pitanja crkve, ovo su strogo politička pitanja. Srpska opozicija otvoreno djeluje protiv Crne Gore, velikosrpski centri i ruski utjecaj protiv nas! Velikosrpski nacionalizam traje već stoljećima. Valja se nevolja u regionu, koja može izazvati ponovo iste probleme iz prošlosti – rekao je on.

Smatra da nisu zatvorena sva pitanja iz jugoslavenske krize.

– Nismo sahranili ono što je bilo u ratovima! Danas imamo dva problema, odnosi između Srbije i Kosova i nepriznavanje BiH. Kosovo je izgubljeno, traže substitut na drugoj teritoriji!
Vučić i ja smo neformalno razgovarali, ne bježimo od razlika koje imamo. Kada smo se sreli u Jerusalemu, rekao sam mu sva svoja uvjerenja o slobodi vjeroispovijesti. Uvjeren sam da smo sagledali svaki aspekt i na osnovu toga smo napisali zakon koji štiti sve vjeroispovijesti. Crnogorski zakon o vjeri je liberalniji od srbijanskog! Država Crna Gora je država građana, mi smo građanska država, nismo nacionalna! Ne mogu biti antisrbin niti antibošnjak, ja sam čovjek crnogorske nacionalnosti. Je l’ treba da dozvolimo da Crna Gora bude “vraćena” i da bude srpska država? Dobili smo veliku tragediju umjesto velike Srbije, velike Albanije i velike Hrvatske! U historiji, ni nakon nestanka, Crna Gora nije prenijela imovinu na SPC. Nemaju nikakav dokaz da je SPC ikada raspolagala nekom imovinom.

Falsificiranje historije

To je falsificiranje historije, gruba manipulacija. Ne postoji čak ni to da je SPC jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori! Ako oni kažu da je SPC stara 800 godina, mi imamo dokaz o crnogorskoj, starijoj 200 godina! Čija je crkva, njegova je država? Zašto ne bi bilo čija je država, njegova je crkva! Crkva nikad nije stvarala državu. Ima vjerskih pobuda u protestima, ali i onih koji su protiv nezavisnosti i onih koji su nezadovoljni vlašću – kazao je Đukanović.

Na svim litijama brojka nije prešla 70.000 ljudi, tu ima mnogo djece, a u usporedbi, pravo glasa u Crnoj Gori ima 530.000 građana, istaknuo je.

– Neću odustati od zakona zarad mira. Neću ih slijediti, već ću predvoditi. Nisam ušao u politiku kako bih obogatio svoju biografiju. Zadovoljan sam ovim što sam uradio. Nosim teret odgovornosti za odluke koje nisu nimalo lagane. Uporan sam i uvjeren u ovo što radim – rekao je predsjednik Crne Gore.

 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ne dolazim u Sarajevo, dolazim u Srebrenicu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.