Ne odlaze svi iz BiH: Albin Bešić iz Bosanske Otoke bavi se obnovljivim izvorima energije

Biscani.net

Trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine je na vrhuncu. Prema podacima zvaničnih institucija, hiljade ih na godišnjem nivou prikupljaju dokumente potrebne za dobivanje radnih dozvola u zemljama Evropske unije. Redovi ispred stranih ambasada gotovo svakodnevno su nepregledni. Najkritičnija situacija je u Unsko-sanskom kantonu. I dok deklarativno političari tvrde kako ih najviše zabrinjava ovaj problem, nikakve strategije za prevenciju odlaska mladih još uvijek nema.

Međutim, da ne razmišljaju svi o odlasku dokaz je i Albin Bešić. On je prije dvije godine krenuo u realizaciju svoga projekta, za kojeg vjeruje da će zaživjeti na području našeg Kantona.

Riječ je o obnovljivim izvorima energije, tačnije o solarnim panelima. Sredstva kao pomoć za realizaciju svoje ideje, Albin je dobio u skolupu “start up biznisa” općine Bosanska Krupa, a njegov projekat je izabran za najbolji projekat na tom natječaju.

“Ja sam već dugi niz godina zainteresovan za obnovljive izvore energije. Trenutno svijet pokriva svoje potrebe neobnovljiivim izvorima energije tj. fosilnim gorivima. Ako ćemo gledati ostatak svijeta, mislim da su obnovljivi izvori energije smijer u kojem će se čovjecanstvo razvijati u budućnosti. Solarni električni paneli (fotonaponski moduli) su trenutno najpopularnija tehnologija obnovljivih izvora energije. Solarni panel je uređaj koji proizvodi protok struje kroz sunčevu svjetlost. Ova električna energija se može koristiti za punjenje akumulatora a uz pretvarače napona može napajati i ostale kućanske aparate, led tv, rasvjeta, frižider, razne ručne mašine , pa čak bojlere i strujne šporete kao najjače potrošače… Što se tiče primjene solarne energije kod nas, ta oblast je dosta neistražena ili bolje reći nepoznata, a na njenu primjenu ljudi više gledaju kao trošak, a ne kao ulaganje.” – govori Albin o solarnim panelima.

Kako kaže u razgovoru za portal Biscani.net, solarni paneli su kod nas najviše zastupljeni na mjestima gdje teško dolazi gradska struja, tačnije na vikendicama. U par navrata je imao priliku da radi na instalaciji solarnih panela, i uglavnom svi korisnici su zadovoljni sa onim što su dobili od uloženog u ovu vrstu energije.

“Trenutno radim na dva projekta, od kojih će jedan zaživjeti već ove godine, dok će drugi biti u eksperimentalnoj fazi jer zahtjeva mala ulaganja” – govori Albin o svojim daljim planovima, te dodaje: “Nadam se podršci kako lokalne tako i kantonalne vlasti, za nove projekte, a vezano za obnovljive izvore energije od kojih će korist imati svi građani.”

Sav rad Albina Bešića možete pratiti na njegovoj facebook stranici: https://www.facebook.com/asolar.shop

Izvor: Biscani.net / E.Ha399

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...