Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) usprotivio se potkopavanju sigurnosne alijanse NATO-a, što je do sada najoštriji odgovor Berlina na kritiku koju je iznio francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Makron je početkom sedmice za list “The Economist” rekao da je NATO “u stanju moždane smrti” zbog nedostatka koordinacije i nepredvidivosti američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

– Bilo bi pogrešno da potkopamo Alijansu. Bez SAD ni Njemačka ni Evropa nisu u stanju da se efikasno zaštite – napisao je Mas u kolumni za ”Die Spiegel”.

Mas je podržao poziv Makrona da se ojačaju vojne sposobnosti Evrope. 

– Zato zajedno s Francuskom radimo naporno da izgradimo Evropu koja će mnogo bliže sarađivati o pitanju sigurnosne politike – napisao je Mas.

On je upozorio da se EU i NATO ne smiju okretati jedni protiv drugih. 

– Da, mi želimo snažnu i suverenu Evropu, ali kao dio snažnog NATO-a, a ne kao njena zamjena – smatra Mas.

Mas je pozvao na stvaranje Evropskog vijeća sigurnosti, čija bi članica bila i Velika Britanija, bez obzira na izlazak Londona iz EU.

On je dodao da tu ideju razmatra sa svojim francuskim kolegom Žan-Iv Ledrijanom (Jean-Yves Le Drian) te naglasio da Njemačka planira tokom svog predsjedavanja EU u drugoj polovini naredne godine predstaviti okvir kao šta je Evropsko vijeće sigurnosti. 

Francuska tradicionalno ima dvosmislenu ulogu u NATO-u, tako, naprimjer, nije učestvovala u strateškom vojnom planiranju Alijanse od 1966. do 2009. godine iako je jedan od osnivača. Ipak, komentari Makrona su neočekivani i to manje od mjesec pred samit Alijanse u Londonu 4. decembra.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba