Zenički Robinzon Kruso, kako mnogi zovu Žarka Hrgića (64) koji već devet godina živi u pećini, dobio je kamp-kućicu, koju su mu darovali građani BiH privremeno zaposleni u inozemstvu.

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je pećinskog čovjeka, koji je bio vidno sretan zbog ovog nesvakidašnjeg, za njega velikog poklona.Prema Hrgićevim riječima, ovaj poklon itekako mu znači, ali još čeka da se useli.

– Ostalo je još da provedem plin, da se kućica  grije. Dok to ne riješim, još ću boraviti u svojoj pećini. Izuzetno sam sretan zbog ovog poklona. Dobro će doći, svakako. Ipak, valja živjeti u pećini na minusima – govori on.

Uprkos svemu, ne krije da će mu biti teško navići se na život u kamp-kućici s obzirom na to da se  sa pećinom srodio.

– Za početak, boravit ću u kamp-kućici, spremati sebi da jedem, a navečer ću ići u pećinu da spavam. Da će život biti bolji, definitivno hoće – govori Žarko dok čeka majstore da mu dođu razvesti plin.

Za to vrijeme brine se i o psima, koji su mu, kako ističe, najbolji prijatelji. Bez njih ne može zamisliti život. Nastavkom života u kamp-kućici stavio je tačku i na špekulacije da se vraća u civilizaciju.

Otkriva da dogodine navršava 65 godina i stječe pravo na dvije penzije, i to jednu iz Njemačke, a drugu iz BiH. Ispraća nas riječima zahvale ljudima koji su mu kupili kamp-kućicu.

– Konačno i za Žarka dolaze bolja vremena – zaključio je on.

Hrgić kaže kako je Novu godinu dočekao skromno, kao i uvijek.

– Uz vatru, roštilj i ponešto ljutog da se ugrijem. Posjetili su me i neki prijatelji, neki samo iz automobila zatrube, ali i to mi je, vjerujte, dovoljno – govori  nam Hrgić.

Posebno je fascinantno da Žarko tokom minusa koji vladaju u ovom zimskom periodu, ne loži vatru u pećini, kao i to da nikada nije bio bolestan niti je posjetio ljekara.

– Bolest, ljekar, tablete, bolnica… šta vam je to – našalio se Žarko, kazavši da je zdrav kao drijen.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ne vraćam se u civilizaciju / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.