Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) nije izvršio pritisak na njega da otvori istragu o njegovom političkom protivniku Džou Bajdenu (Jo Biden).

– Niko nije izvršio pritisak na mene. Oprostite, ali ne želim biti uključen u demokratske izbore SAD – kazao je Zelenski nakon susreta s Trampom. 

Tramp je istakao kako želi da Ukrajina “zaustavi korupciju” te je ponovio da nije bilo “nikakvog pritiska” u vezi s Bajdenom. 

Podsjetimo, američki mediji su pisali kako je Tramp više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Bajden favorit za demokratskog kandidata na izborima sljedeće godine. 

On je, kako prenose, zloupotrijebio svoj položaj i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužioca, koji je zbog korupcije istraživao firmu koja je zaposlila Bajdenovog sina, nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bajdenov sin. 

Inače, Bajdenov sin Hanter (Hunter) bio je u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije “Burisma”.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba