– Vratio sam se iz Njujorka prije tri dana. Snimao sam poznatu seriju „Crna lista“ (Blacklist). Zvali su me da budem gost. Divno je bilo, odlično zaista, glumci i cijela ekipa su fanstastični, uspješna serija koja već nekoliko godina ide – govori za „Dnevni avaz“ glumački velikan Rade Šerbedžija (73).

On je već bio dio ove popularne serije prije tri godine, a sada su ga opet pozvali. 

– Igram doktora, odnosno naučnika koji je eksperimentirao s ljudskim mozgom. Napravio je svinjarije jer je nekim ljudima potpuno izbrisao pamćenje o identitetu. Opasna je to stvar – kaže odlično raspoloženi Šerbedžija.

Tu dolazimo do onoga da glumci s ovih prostora skoro uvijek igraju negativce?

– Nije baš uvijek tako da naši glumci igraju negativce, ali uglavnom jeste. Govorite stranim akcentom, a za Amerikance samo su oni pozitivci. A ja ne snimam samo američke filmove i serije.

Nedavno ste dobili još jedno u nizu priznanja, i to za najboljeg glumca na 28. festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru. Koliko Vam znače nagrade?

– Nagrade su potvrda da to što radiš nekome vrijedi. Ali treba ih zaboraviti što je prije moguće. Zaboraviš da bi imao razlog da ponovo radiš, da radiš na nečemu novom. Da se ne živi od stare slave, jasno.

Još jedna sezona teatra „Ulysses“ je prošla. Kada se slegnu utisci, kako je bilo ove godine?

– Super nam je bila sezona, divnu smo predstavu napravili, „Ko se boji Virdžinije Vulf“. Kritika je zadovoljna, ako i ljudi koji se bave ovom profesijom, a i publika. To je velika stvar, kada imaš predstavu, uspješnu, uživaš igrati, divni su partneri… A to je ono što je najvažnije u našem poslu. Ne dešava se tako često da je sve u potpunosti užitak, onda je baš lijepo i jedva čekaš da igraš.

Na scenu „Ulyssesa“ uvijek donesete nešto novo. Pa čak i ako je riječ o starijim predstavama, na „Ulyssesu“ je potpuno drugačiji doživljaj. 

– Pa, jeste tako. Pripadam onim ljudima koji stalno vole da mijenjaju stvari, da nikada nisu zadovoljni onim što su napravili, nego se ide i dalje.

Vaša kćerka Milica počela je nastupati s Vama i orkestrom „Zapadni kolodvor“. Je li Vam drago zbog toga?

– Drago mi je, naravno, prvenstvo da je sretna time što radi. Ona studira na muzičkoj akademiji u Liverpulu i uživa u tome. Pronašla se, piše svoje pjesme, svira gitaru. Zaista mislim da uživa u tome i to je važno, da je ona sretna.

Pratite li dešavanja u regionu? 

– Ne baš. Pošto ne gledam ni televiziju, onda ne znam šta se sve dešava. Uglavnom gledam sport, a i sam se još bavim sportom. Važnije mi je baviti se familijom i prijateljima.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba