Penzionerka Nedreta Alić iz gračaničkog naselja Miričina, kao žena dobrovoljni davalac krvi, ubraja se u rekordere.

Tim prije što ima veoma rijetku krvnu grupu AB pozitivnu, koju ima svega pet posto stanovništva, pa su je ljudi koji se nađu u nevolji i kojima život visi o koncu, tražili po selu da im svojom dragocjenom tečnošću pruži šansu za život.

I nikad se nije dogodilo da je koga odbila. Čim joj poziv stigne, ide u Transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Do sada je krv dala 66 puta, iako žene obično krv daju do 50 puta.

Često je animirala ljude da krenu u plemenitu akciju. Danas više nego ikad poručuje mladima da se uključe u akcije darivanja krvi.

Nedreta je penzionerka i kaže da će krv davati dok god je zdravlje bude služilo.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Nedreta Alić: Rekorderka u dobru / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.