Nekoliko načina za borbu sa jutarnjom depresijom

Klix.ba

Depresija je teška bez obzira na simptome koje imate, te je nekad jako teško raditi obične stvari kao što je jutarnje ustajanje iz kreveta. Čak i pored lijekova i razgovora sa psihologom ostaju neke stvari s kojima se teško boriti, a stranica Healthline prenosi nekoliko načina borbe sa ovim problemom.

Ukoliko se ne možete natjerati da ustanete, probajte prvo sjesti. Iz ležećeg položaja pređite u sjedeći i ostanite tako par minuta, pa se zatim ustanite. Iako ne zvuči tako, jednostavne sitnice kao što je taj pokret mogu predstavljati veliki korak za vas.

Kada sjednete ili ležite, počnite razmišljati o hrani i kafi. Do njih možete doći jedino ako ustanete, a to može biti odlična motivacija za pomjeranje. Ukoliko patite od nedostatka apetita, fokusirajte se na činjenicu da ćete biti dosta raspoloženiji ako pojedete bilo šta, čak i kriška hljeba može pomoći.

Upalite alarm na telefonu i ostavite ga daleko od kreveta. Ovo će vas natjerati da ustanete i ugasite ga, te zatim nastavite hodati i spremati se za obaveze koje imate taj dan.

Poredajte obaveze u svom danu i napravite jutarnju rutinu koje ćete se pridržavati svaki dan. Ovo će vas natjerati da se brže ustanete i završavate obaveze na vrijeme.

Ukoliko se ne osjećate dovoljno jakim da sve ovo probate sami, obratite se nekome za pomoć. Pokušajte popričati sa članom porodice, partnerom ili osobom s kojom dijelite stan. Nađite nekoga ko će sa vama popiti kafu ili popričati prije nego ode na posao ujutro.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...