Kada nikne prvi zub, a najkasnije do prvog rođendana.

Kada ovo kažemo roditeljima svi ostanu šokirani. A ja ću vas pitati koliko ste puta bili kod pedijatra od momenta kada ste dobili bebu do prve godine?

A kod stomatologa je dovoljno da dođete jednom.

Zašto?

Zato što stomatolozi imaju bučne mašine, jako svjetlo, čudne sprave…. I ako prvi put dođete kada vaše dijete boli zub i sve te stvari vidi po prvi put tad i još mora nešto odmah da mu se radi pa je još sve to novo i složićemo se ne tako prijatno…

Realno je da djeca budu preplašena i naravno da ne žele da sarađuju.

Naš je savjet da krenete što prije sa posjetama stomatologu. Da dijete upozna prostor, doktora, da se poigra, da vidi da i mama i tata idu tamo i da ne plaču i da ih ne boli…

Jer je mnogo ljepše da dijete možda u tom periodu mliječnih zuba uopšte ne dođe u situaciju da neki zub mora da popravlja.

Ovo je sigurno šokantno, ali postoje djeca koja nemaju nijedan kvaran zub sve do smjene zuba, a često ni poslije.

Foto: unsplash

I to nema veze sa genetikom. Ima veze sa konzumacijom šećera u svakom obliku ( slatkiši, sokovi, frekvencija unosa) i naravno sa oralnom higijenom.

Mliječne zube pere roditelj obavezno!

Djeca mogu da pokušaju da se poigraju pojedu malo paste koja je za to predviđena ali na tome se ne završava, onda roditelj preuzima. I tako ujutru i uveče to je dovoljno.

Ako dijete ima zbijene zube onda se koristi i konac, bar uveče. I tako sve dok dijete ne nauči da piše pisana slova kada može da preuzme pranje zuba kao svoju odgovornost, s tim da i dalje roditelji s vremena na vrijeme provjeravaju.

I ako se spremate da kažete da mliječni zubi nisu bitni ionako ispadnu. Nije istina.

Raspored ispadanja tih zuba je jako bitan, zbog budućeg nicanja stalnih zuba i razne nepravilnosti u zagrižaju i rasporedu zuba nastaju ako se taj raspored poremeti. Zdravlje mliječnih zuba je podloga za zdavlje stalnih zuba koji niču samo jednom.

Foto: unsplash

Navike koje djeca steknu u tom uzrastu su nezamjenjive i u ishrani, a i u oralnoj higijeni. A da ne pričamo o traumi, kada djetetu od tri godine liječite kanal mliječnog zuba ili vadite zub i to traje…

Zato kada krenete sljedeći put kod stomatologa povedite i dijete pa nek bar vidi kako izgleda ta stomatološka ordinacija, a onda polako i sa strpljenjem.

 

Piše: Svetlana Vujaković, specijalista parodontologije i oralne medicine Dental Ateliera

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Nekoliko stvari o mliječnim zubima koje MORATE znati / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.