“Zdravo. Rita i ja smo u Australiji, bili smo umorni i osećali smo prehladu, kao i blaže bolove. Rita je imala drhtavicu kroz groznicu koja joj se javljala u etapama.

Temperaturu takođe. Da bismo bili odgovorni i uradili šta treba, što je i potrebno svetu trenutno, testirali smo se na korona virus i testovi su se vratili pozitivni”, naveo je glumac Tom Henks na svom Instagram nalogu.

 

View this post on Instagram

 

Hello, folks. Rita and I are down here in Australia. We felt a bit tired, like we had colds, and some body aches. Rita had some chills that came and went. Slight fevers too. To play things right, as is needed in the world right now, we were tested for the Coronavirus, and were found to be positive. Well, now. What to do next? The Medical Officials have protocols that must be followed. We Hanks’ will be tested, observed, and isolated for as long as public health and safety requires. Not much more to it than a one-day-at-a-time approach, no? We’ll keep the world posted and updated. Take care of yourselves! Hanx!

A post shared by Tom Hanks (@tomhanks) on Mar 11, 2020 at 6:08pm PDT

Kroz način pisanja bilo je jasno da supružnicima vesti nikako nisu lako pale, ali su odlučni da se postave na odgovoran način prema novonastaloj situaciji.

“Šta raditi? Medicinski zvaničnici imaju protokole koje moramo da pratimo. Mi ćemo biti testirani, pod nadzorom i u izolaciji dokle god je potrebno. Nema mnogo više od toga nego da prihvatimo sve polako – dan za dan, zar ne? Obaveštavaćemo vas o svemu. Čuvajte se!”, napisao je glumac.

Njegova objava naišla je na podršku iz svih zemalja sveta.

Supružnici su bili na Zlatnoj obali, gdje je Henks radio na filmu o životu Elvisa Preslija.Njegova objava naišla je na podršku iz svih zemalja sveta.

Proglašena pandemija

Podsećanja radi, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je danas pandemiju korona virusa, a direktor SZO Tedros Adhanon Gebrejesus rekao je da je ta organizacija duboko zabrinuta alarmantnim nivoima širenja. Do danas se zarazilo više od 125.000 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva uveliko premašio 50.000. Od toga 89 odsto ima blaži oblik bolesti, dok je 11 odsto u kritičnom stanju.

Smrtnost ovog virusa, prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije je 6 odsto, a proširio se na teritoriju 122 zemlje.

Inkubacija, simptomi i prevencija

Infekcija novim korona virusom ima inkubacioni period između 1-14 dana. Studija objavljena u “Žurnalu Američkog medicinskog udruženja” otkrila je novi dokaz da se virus može širiti asimptomatično.

Stručnjaci su procenili da svaka zaražena osoba tokom epidemije u proseku inficira još dve do tri osobe.

Infekcije korona virusom imaju širok spektar simptoma, uključujući groznicu, kašalj, kratak dah i poteškoće s disanjem. Blaži slučajevi uzrokuju simptome poput prehlade, dok teži mogu dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog oboljenja, prestanka funkcije bubrega i smrti.

Najbolja lična prevencija je često pranje ruku i dezinfekcija površina, nošenje zaštitnih maski na licu i rukavica u javnom prevozu i ustanovama.

Lečenje

Tretman obolelih od novog korona virusa za sada ne postoji i u većini slučajeva simptomi sami prolaze. Stručnjaci savetuju obolele da uzimaju dosta tečnosti, da odmaraju i spavaju, a ako se simptomi pogoršaju da odu kod lekara.

Naučnici širom sveta utrkuju se da naprave vakcinu, međutim, stručnjaci upozoravaju da od njenog testiranja do proizvodnje može proći 18 meseci do dve godine.

SZO pozvala je zemlje širom sveta da se pripreme na moguću pandemiju, ali su stručnjaci izrazili i strah da zemlje van Kine “nisu spremne” za takav scenario.

Preuzeto sa: blic.rs


Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – “NEMA ŠTA, OSIM DA SVE POLAKO PRIHVATIMO, PA DAN PO DAN” Tom Henks i njegova supruga zaraženi korona virusom / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.