Cedevita je rijetkost u sportu na ovim prostorima i to je žalosno, jer stvari koje bi trebale da budu normalne kod nas su rijetkost, kaže Gordić o svom klubu.

Među 16 najboljih košarkaških timova s ove strane Atlantskog okeana, u Top 16 fazi Eurolige, bosanskohercegovačka košarka ima samo dva svoja predstavnika i obojica igraju u Cedeviti.

Bh. predstavnici

Doduše, Žepčak Emir Preldžić (Darussafaka) igra s turskim pasošem, a Dobojlija Ognjen Kuzmić (Panathinaikos) sa srbijanskim, ali samo su dvojica igrača Cedevite istinski predstavnici bh. košarke. Nemanja Gordić i članovi su hrvatskog prvaka i to u sezoni kada ovaj mladi zagrebački klub proživljava najveće trenutke u svojoj kratkoj historiji.

– Plasman u drugu fazu Eurolige veliki je uspjeh i velika stvar za klub, ali i hrvatsku košarku. Naravno da su svi sretni i zadovoljni, ali kada se pobjeđuje svi su zadovoljni, a kada se gubi onda su svi nervozni. No, tako je to u sportu – kaže za Faktor reprezentativac BiH Nemanja Gordić.

Ovaj rođeni Mostarac, koji je zbog rata izbjegao u Gacko i tamo odrastao, uvjerio se i sam zašto Cedevitu mnogi smatraju najzdravijim sportskim kolektivom u Hrvatskoj, a možda i u čitavoj regiji.

– Stvarno je uživanje igrati ovdje. Ljudi se trude da nam obezbijede apsolutno sve, ništa nam ne fali i na nama je samo da igramo. To je jedan od preduslova za dobar rezultat, što se i vidi. Cedevita je rijetkost u sportu na ovim prostorima i to je žalosno, jer stvari koje bi trebale da budu normalne kod nas su rijetkost – kazao je Gordić.

Ulaskom u Top 16 fazu Eurolige Cedevita je svoj cilj ostvarila, a bitnije je ono šta će napraviti u domaćem i regionalnom takmičenju.

– Prioritet su domaće prvenstvo i ABA liga. U Hrvatskoj želimo titulu, a u ABA ligi da uđemo u finale, da opet izborimo Euroligu i pokažemo da ova godina nije bila slučajnost- istaknuo je bh. reprezentativac.

Nemanja Gordić odigrao je ove sezone apsolutno sve utakmice za Cedevitu. Na parketu provodi oko 20 minuta i primarna uloga mu je da odmijeni Amerikanca Jacoba Pullena, jednog od dvojice najboljih igrača Cedevite.

– U odnosu na početak sezone igram manje i imam drugačiju ulogu, ali nije mi problem. Sretan sam što ekipa pobjeđuje i nadam se da će se tako nastaviti – iskren je bh. playmaker.

Super klinac

I dok je Gordić jedan od važnijih igrača Cedevite, njegov 11 godina mlađi saigrač Džanan Musa skuplja neprocjenjivo iskustvo u prvom timu jednog euroligaša.

– Musa je super klinac, zasad gura odlično. Prelaz iz juniorske u seniorsku košarku jako je težak, ali on je pokazao da mu to nije nikakav problem. Vidio sam u njemu da ima “ono nešto” i uvjeren sam da će postati veliki igrač – zaključio je Gordić u razgovoru za Faktor.

U Savezu je haos

Nemanja Gordić prošao je sve mlade kategorije reprezentacije BiH i bio je najbolji igrač i kadetske i juniorske vrste. Sa seniorima je nastupio na dva velika takmičenja, na Evropskim prvenstvima u Sloveniji 2013. i Francuskoj 2015, a istaknuo je da žali što nijednom nismo bili kompletni, što nikako nismo dobili priliku da pokažemo koliko zapravo vrijedimo.

Gordić nije previše optimističan oko stanja u bh. košarci. Optimizam bude fantastični talenti, poput zlatnih kadeta predvođenih Musom, ali s druge strane stoje besparica, neizvjesnost, lični interesi, sukobi na relaciji igrač – Savez…

– Sve što je nevezano za košarku ne bih da komentarišem, ali bojim se da nam nema napretka dok se ne sredi stanje u Košarkaškom savezu, gdje je priličan haos. Zbog tog mislim i da Duško (Ivanović) neće ostati selektor – kaže Gordić.