Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanon Gebrejesus (Adhanom Ghebreyesus)  je pozvao čelnike zemalja da budu spremni u borbi protiv opasnog koronavirusa (Covid-19) koji se pojavio u Kini te se kasnije proširio i na druge zemlje.

U obraćanju na 56. sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, Gebrejesus je istakao da osjeća zabrinutost i zbog porasta broja zaraženih smrtonosnim virusom. 

Naglasio je da je WHO formirao međunarodni tim koji blisko sarađuje s kineskim kolegama kako bi bolje shvatili epidemiju virusa.

– Nemoguće je predvidjeti u kojem će se smjeru kretati ova epidemija – rekao je Gebrejesus te je apelirao na predstavnike zemalja da poduzmu sve potrebne mjere kako bi adekvatno odgovorili na prijetnju.

Do sada je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 1.527 osoba, dok je broj zaraženih premašio 67.000.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Vuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Nemoguće predvidjeti u kojem će se smjeru kretati epidemija koronavirusa / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.