NEMOJ PA SE NE BOJ: Promocija knjige Krajiške izreke i poslovice u Bosanskoj Krupi

E. Hasanagić / biscani.net

Knjiga Krajiške izreke i poslovice sadrži preko hiljadu fraza, frazema, izreka, poslovica, afroizama, mudrih misli, tvrdnji, uzrečica, doskočica, rugalica, pitalica, kletvi, šala i poštapalica, žalopojki, narodnih popijevki i raznih drugih oblika narodnih dosjetki. Sve one objedinjene su u jedno poglavlje.

Bez sumnje, krajiške izreke predstavljaju tek jedan mali dio samorodne krajiške književne baštine, koja nije isključivo zatvorena u stroge regionalne okvire. Unatoč činjenici da je većina ivuh umotvorina nastala kao vlastiti izraz kulturnih i etimoloških kretanja i poimanja u brojnim seoskim i gradskim sredinama širom Krajine, one nikako nisu mogle ostati izolirane u prostor njihova nastanka, niti imune od manjih ili većih prodora iz susjedstva.

“Ova zbirka narodnih mudrosti, pod nazivom Krajiške izreke i poslovice, nastala je kao produkt višegodišnjeg sakupljačkog i istraživačkog rada na prostoru Cazinske krajine. Za primarni cilj imao sam sakupiti što veći broj dosad nezabilježenih kratkih narodnih umotvorina krajiškog čovjeka. Umotvorina koje su Krajišnici sami osmišljavali i kreirali, ili su ih, pak, čuli od svojih starijih rođaka, prijatelja ili poznanika, a oni ih naslijedili od ranijih pokoljena” – naveo je Amir Sijamhodžić, autor knjige Krajiške izreke i poslovice, na početku samog predgovora u ovoj knjizi.

Knjiga je do sad promovisana u Bužimu, Bihaću i Velikoj Kladuši, a na red je došla i Bosanska Krupa.

15. marta u 18:30 sati, u Maloj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi, u organizaciji NVO Bosanska Krupa 2001. bit će promovisana knjiga Krajiške izreke i poslovice.

Neke od krajiških izreka:

Ako bude, bit će.
Budala i krivih brava nikad neće nestati.
Bolji se ukopavaju.
Halal ti pita!
Ko nije vidio dalje od šarenke, isti je ko i šarenka.
Sačuvaj me, Bože, dobre zemlje, a slaba komšije!
Tup ko ćuskija.
Vuče se ko krepala mačka…0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...