“Draga majka, kako si, šta ima, ..” , je početak poruke koju svaki, svaki drugi, treći ili peti dan uputim prema broju telefona moje majke.

Moje drage starice, izboranog ali opet predivno mekog lica, lica moje majke.

Piše: Alma Tulek

Znam majčice da bi radije da me vidiš nego li čitas poruku, ali opet znam da imaš i razumijevanja, pa kažeš sebi sama “sigurno je u obavezama, napisat će kad stigne..”

No, ne brini majka, kao da te vidim i kad nisi tu, vidim tvoje plave oči pune čežnje ispunjene suzama i radošću u isto vrijeme.

Vidim tebe kako sjediš u kutu svoje bež uglovnice, gledaš TV, slušaš vijesti, pustiš pokoju suzu i žališ što nismo na okupu, svi zajedno.

Misliš kako nas je prokleti rat razdvojio, kako nema dide, kako su ti djeca razbacana po svijetu, ali opet poslije kažes, hvala Bogu, neka su ona meni živa i zdrava, doći će majki kad mognu.

Znaš majka ti si moje djetinjstvo obilježila, vodala si me stalno gdje god da kreneš, a onda si i prvi dan u školu sa mnom krenula.

Sjećam se da sam jednog dana kazala učiteljici da bih voljela da ostaneš sa mnom u klupi sjediti, pa su me dječaci zarivali a ti si ih grdila i branila me.

Eh, majčice moja.. Puno sam vremena s tobom provodila, sjećam se,  hranila si me mrkvom često i govorila kako je dobra za vid.

Ejvala, mashAllah moj vid je odličan zahvaljujući tebi.

Znam majčice da čuvas moju kasicu, kao omiljenu igračku, uz koju sam uvijek zamišljala da ću biti kasirka.

Sada su se moja maštanja omakela i zamišljam mnogo više, tragam majčice moja.

Znam da živiš od praznika do praznika iščekivajući euforiju koja vlada pred naš dolazak, tvoj osmijeh i sretno lice za doček na vratima je kao sunce poslije kiše.

Također znam, da ti sati s nama prođu kao tren, ali neka, zadovoljna si ti. Iako kriješ, znam da pustiš suzu na rastanku i odlasku, ispračajući nas do kapije i moleći se za nas.  Pa opet sjedneš kraj prozora iščekujući taj dan, dan našeg ponovnog dolaska.

Znam sve, majčice moja, ali znaj i ti, ti si jedna jedina.

Ti se ne zaboravljaš, koliko obaveza imala naći ću vremena i za tebe, da ti napišem par riječi koje tebi puno znače, a meni tvoj odgovor da uljepša dan.

Hvala ti majčice što si uvijek bila uz mene i pružala mi sve što si mogla, tvoj vruć kruh i sendvič nakon ulaska poslije igre ne može zamijeniti niti jedna kuhinja svijeta.

Doći će ti majko unuka tvoja, unuka misli na tebe. I voli te.

PS (Nemoj nikad zaboraviti staru majku, starog didu (koga imaš) uljepšaj im dan, jer susret s njima je pun sreće, kao malom djetetu kad daš čokoladu, njima je samo lijepa riječ potrebna)