Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije KS potpisali su danas premijer Mario Nenadić i predsjednik ovog sindikata Sadik Ećo. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova, pravde i uprave i finansija Ismir Jusko, Mersa Kustura i Jasmin Halebić, te policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović.

Prethodni Kolektivni ugovor sa Sindikatom policije istekao je krajem prošle godine, a po zakonu se može primjenjivati najduže do kraja ovog mjeseca. Iz tog razloga je Sindikat policije podnio inicijativu za pokretanje postupka pregovaranja i zaključivanja novog Kolektivnog ugovora.

Kako je kazao premijer Nenadić, novi Kolektivni ugovor važit će za naredna tri mjeseca, a razlog je proglašenje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Fedracije Bosne i Hercegovine.

Istakao je da primjenom ovog Kolektivnog ugovora neće biti dodatnog finansijskog opterećenja, odnosno da je riječ o istom obimu prava koja su policijski službenici ostvarivali u protekle dvije godine.

Izrazio je, i ovom prilikom, zahvalnost službenicima policije na nadljudskim naporima koje ulažu svakodnevno u brojnim aktivnostima, ali i na njihovoj solidarnosti i razumijevanju koju su iskazali naspram aktuelne epidemiološke situacije u Kantonu, prihvatanjem ovog ugovora.

Kako je dogovoreno, socijalni dijalog Vlade i Sindikata policije nastavit će se nakon tri mjeseca, po isteku ovog Ugovora.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Nenadić i Ećo potpisali kolektivni ugovor za policiju / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.