Neodgovorni roditelji bit će sankcionirani: Kolika je kazna onom ko ne upiše dijete u školu na području USK?

cazin.net
Ukoliko roditelj bez opravdanog razloga ne upiše dijete u prvi razred osnovne škole, platit će novčanu kaznu u iznosu od 100 do 5.000 maraka ovisno o tome u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi.

Ukoliko roditelj bez opravdanog razloga ne upiše dijete u prvi razred osnovne škole, platit će novčanu kaznu u iznosu od 100 do 5.000 maraka ovisno o tome u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi. Iznosi kazni se razlikuju od kantona do kantona, a najviše su u Zapadnohercegovačkom, gdje će se sa 100 do 5.000 KM kazniti roditelj, odnosno skrbnik, koji bez opravdanog razloga ne upiše dijete u školu, piše portal avaz.ba.

Odmah reagiraju

Kazne su visoke i na području Tuzlanskog kantona. Ta oblast je u opisu rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a neodgovorni roditelji mogu biti kažnjeni u rasponu od 200 do 1.000 KM.

– Prethodnih godina zbog nemogućnosti utvrđivanja matičnih brojeva djece nisu izricane novčana kazne – rečeno nam je u Ministarstvu obrazovanja i nauke.

U Sarajevskom kantonu kazna za neupisivanje djeteta u osnovnu školu je 500 KM.

– Međutim, to se do sada nikada nije desilo. Onima koji zakasne, pošaljemo službene obavijesti i oni nakon toga odmah reagiraju – kazala je Nihada Čolić, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i kulturu KS.

Dodaje da, ukoliko dijete nije zrelo za školu, na zahtjev roditelja ili školske komisije, može biti vraćeno da se upiše naredne godine.

Za neupisivanje djeteta u prvi razred osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu kazne se kreću od 100 do 500 KM, potvrđeno nam je u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Opravdani razlozi

– Do sada nisu zabilježeni takvi slučajevi, ali je bilo slučajeva da dijete napusti školovanje. U posljednjoj godini zabilježeno je takvih pet primjera. Uglavnom su to djeca romske populacije, mada ima i drugih. Dijete ne dolazi na nastavu i to dođe do suda, gdje sudije odrede kaznu na osnovu procjene materijalnog stanja porodice. Kada dođe ta kazna, roditelj mora vratiti dijete u školu – kaže Mensur Sinanović, resorni ministar.

U BPK su zabilježeni slučajevi da školske komisije iz opravdanih razloga dozvole odgodu upisa, ali ne i slučajevi nemarnosti roditelja, za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 500 KM. Ista tolika kazna je i Unsko-sanskom kantonu.

Jedino u HNK nema kazne

Prema postojećem Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Hercegovačko-neretvanskog kantona, nisu predviđene nikakve novčane sankcije za roditelje koji ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole, rečeno nam je u resornom ministarstvu. Tako je HNK, vjerovatno, jedini u Federaciji koji za takve slučajeve nema predviđene kazne. Istovremeno, propisana je novčana kazna za odgovornu osobu koja propusti predati prekršajnu prijavu protiv roditelja ili skrbnika koji u roku ne upiše dijete u školu.

U Ministarstvu nemaju informacija o tome ima li zabilježenih slučajeva da roditelji nisu upisali svoje dijete, kazavši nam da je to pitanje za osnivače škola, odnosno gradove i općine.

U RS od 100 do 500 KM

Ukoliko roditelj ne upiše dijete u osnovnu školu, kazne u RS iznose od 100 do 500 KM.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da ne postoje podaci o roditeljima koji su kažnjeni zbog toga što nisu upisali djecu u osnovnu školu. Kažnjavanje takvih roditelja, kazali su  u resornom ministarstvu, u nadležnosti je osnovnih škola, lokalnih zajednica i centara za socijalni rad.

 

Bihać: Dvije osobe pretukle 22-godišnjaka

Dana 02.04.2018 godine, Policijskoj stanicic u Bihaću obratio se B.A.1996.godine koji je prijavio fizički napad prema sebi od strane dva lica J.M i J.R.

“Pripadnici Policijske stanice Bihać priveli su dva lica J.M. i J.R. zbog sumnje da su učinila krivično djelo „ Laka tjelesna ozljeda“ , saopćeno je iz PS Bihać.

Daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela „ Laka tjelesna ozljeda“ nastavljaju istražitelji OKP PS Bihać.

 

Reagovala kantonalna inspekcija, zabranjen nelegalan odvoz odronulog šljunka u bihaćkoj mjesnoj zajednici Brekovica!

Nakon što prije nekoliko dana većina lokalnih portala objavila članak o ovoj temi, o problemu u MZ Brekovica, a riječ je bila o nekontrolisanom odvoženju nasipa s majdana, oglasili su se i nadležni organi. 

Kako je potvrđeno za naš portal, kantonalna inspekcija na čelu sa direktorom Nihadom Mujkićem brzo je izišla na teren i spriječila nelegalan odvoz odronulog šljunka.

Podsjećamo, mještani ove mjesne zajednice obratili su se gradskim i kantonalnim inspekcijskim službama nakon što se s visine od stotinu metara srušila stijena od par hiljada kubika, nakon čega su pojedinci novonastalu situaciju iskoristili za vlastite potrebe.

Litice majdana se zbog nekontrolisang odvoza sve više obrušavaju zbog čega direktno ugrožavaju sigurnost kako prometovanja, tako i obližnjih stambenih objekata.

Predsjednik Savjeta MZ Brekovica Sead Ćehić u obraćanju je naglasio da je opasnost najveća za učenike ovdašnje osnovne škole koji se za vrijeme velikog odmora igraju neposredno iznad liticea, a koja se stotinjak metara obrušava u samo podnožje majdana.

 

 

GORAŽDE: Automobil završio u bašti kafića

Automobil marke Peugeot kojim je upravljala ženska osoba završio je jutros u ljetnoj bašti goraždanskog kafića “San” u jednoj od najprometnijih ulica u Goraždu, ulici Zaima Imamovića, na svega nekoliko metara od zgrade policije.

Nesreća se, prema riječima očevidaca, dogodila nakon što je žena koja je upravljala vozilom, automobil parkirala pred obližnju prodavnicu, a pri tom zaboravila podići ručnu kočnicu.

Automobil je tako “putovanje” nastavio sam, te ubrzo završio u bašti kafića.

Osim manjih oštećenja na stepeništu kojim se ulazi u baštu, veća materijalna šteta nije zabilježena.

Policija je ubrzo intervenisala, a kako saznajemo povrijeđenih nije bilo, jer na svu sreću u tom momentu nije bilo ni pješaka a ni gostiju u bašti kafića.

 

Pozitivan ishod: Pronađena maloljetnica iz Velike Kladuše

Informacija koju smo jutros objavili o nestanku trinaestogodišnjakinje s područja Velike Kladuše dobila je sretan epilog.

Prema informacijama koje nam je potvrdila portparolka MUP –a Unsko – sanskog kantona Snežana Galić, djevojčica je pronađena živa. Brzom i efikasnom akcijom policije djevojčica je pronađena i preuzeli su je roditelji.

Policijski službenici nastavljaju dalji rad na slučaju, radi utvrđivanja gdje je djevojčica bila od momenta nestanka pa do danas.

Podsjetimo, prijavu o nestanku maloljetne Nadije Miljković podnio je njen otac koji je prijavio da se ona nije vratila iz škole.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...