Neke žene žive po principu u kojem je ostvarivanje na poslovnom polju najvažnije, dok su druge ipak posvećene majčinstvu kao najsavršenijoj ulozi koju jedna žena može da ima. No, mora li uspjeh na jednom polju isključivati uspjeh na drugom? Naime, postoje brojne slavne dame koje su svojim primjerom pokazale da žena može biti uspješna na oba polja, a za njih je karakteristično i to da su najveće poslovne uspjehe postigle tek nakon što su se ostvarile kao majke. 

Evo o kojim poznatim damama je riječ. 

1. Meryl Streep 

View this post on Instagram

Are you excited for the Oscars this Sunday? Who are you rooting for? #oscars

A post shared by Meryl Streep (@merylstreep) on

O uspjehu i karijeri slavne glumice gotovo da nije potrebno ni govoriti s obzirom na to da se smatra jednom od najboljih glumica svih vremena, no ono što je zanimljivo kada je Meryl u pitanju je da je svog prvog Oscara u karijeri dobila 1980. godine, a nakon što je rodila sina Henryja. Poslije toga je rodila još tri kćerke, a kako su godine prolazile njena je karijera postajala sve uspješnija i uspješnija. 

2. Reese Witherspoon

View this post on Instagram

For my birthday I just want all the cake, all the flowers and all the candy… is that too much to ask?! Thank you for the sweet wishes, feeling like one very lucky lady (even received my own birthday bag from @draperjames!) 💕

A post shared by Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) on

Reese je svoju kćerku Avu rodila kada je imala samo 22 godine. Iako je u tom periodu već snimala neke holivudske filmove, Reese je veću popularnost stekla tek kasnije, a zahvaljujući filmu “Plavuša s Harvarda”. Danas je ponosna majka troje djece, a svoju je karijeru uspjela proširiti i na sferu produciranja. 

3. Vera Wang

View this post on Instagram

@verawang attended the highly anticipated Grand Opening of Manhattan’s Hudson Yards Shopping Center wearing custom #VeraWang Collection. Congratulations @relatedcos #VeraWangRedCarpet #hudsonyards @hudsonyards

A post shared by Vera Wang (@verawanggang) on

Jedna od najpopularnijih svjetskih dizajnerica svoju je dizajnersku karijeru pokrenula kada je imala 40 godine, a iste te godine je usvojila svoju prvu kćerku Ceciliju. O tome koliko je Vera danas uspješna možda najbolje svjedoči činjenica da su njene kreacije nosile Michelle Obama, Kim Kardashian i brojne druge poznate dame. 

4. Jil Abramson

Image result for Jill Abramson

Riječ je o prvoj i jedinoj ženi koja je bila izvršna urednica The New York Timesa, a danas radi kao predavačica. Ove poslovne uspjehe je postigla tek nakon što je postala majka. 

– Odlučila sam da imam djecu u relativno mladoj dobi. Kćerku sam rodila s 29, a sina u 31. godini. To je bio odvažan potez i najsretnija odluka koju sam donijela u životu. Danas me oni podsjećaju da su poslovi prolazni, ali je porodica vječna – rekla je ona u jednom od intervjua.

The post Nepoznato o poznatima: Ove dame su postale slavne tek nakon što su se ostvarile kao majke appeared first on Azra Magazin.

(Autor: azra.ba)