Nisam imao namjeru da se oglašavam u vezi posljednjih zbivanja u Mostaru oko vakufu, ali me sinoć nazvao jedan Mostarac, do čijeg mišljenja držim, da izrazi svoju veliku zabrinutost zbog nesloge među muslimanima, nesloge koja se bolesno širi po Mostaru i šire.

Rekoh, zar još i to treba Mostaru nakon svih podjela i svih iskušenja, kroz koja je prošao i prolazi? Očito da to nekome treba, ali sigurno ne prijateljima tog jedinstvenog grada na svijetu – Mostaru. Mostar je grad koji se ne može ne voljeti. I Mostar je grad s kojim se ne može upravljati na daljinski. U Mostar se mora doći i s ljudima razgovarati. Drugačije ne može biti od vakta mostarskog muftije Džabića. To sam osobno belli shvatio pa sam pristao da se prva sjednica Naibskog vijeća održi u aprilu (22-24), 1994. god. u Mostaru u ratnim uvjetima. Dvanaest sati smo putovali iz Sarajeva da bismo stigli u Mostar i na taj način pokazali koliko nam je stalo do Mostara i sloge muslimana u njemu. A bili su i tada muslimani, preciznije čelnici Islamske zajednice, na ivici podjele oko gotovo istih pitanja kao i danas. Podjela je izbjegnuta i postugnuta je suglasnost, koja je bila presudna za odbranu ne samo Mostara, već cijele naše zemlje.

Zbog toga osjećam potrebu, rekao bih pravo i obavezu, da pozovem sve čelnike Islamske zajednice, posebno u Mostaru, da sjednu i riješe sporna pitanja unutar samih sebe u duhu kur'anskog ajeta: – O vi koji vjerujete, budite odani Allahu, Njegovom Poslaniku i onima koji su preuzeli obavezu da se brinu o vama, pa ako se u čemu ne složite, onda se za savjet svi Allahu i Poslaniku obratite, ako vjerujete u Allaha i Sudnji dan, jer to je najbolje i najljepše rješenje za pitanja oko kojih se sporite (Kur'an, 4:59). Ova kur'anska norma je iznad svih drugih normi u rješevanju spornih pitanja unutar Islamske zajednice i zato nije primjereno da se spor unutar Islasmke zajednice povjerava bilo kome drugom, posebno ne onima koji su radili i još uvjek rade na podjeli muslimana u Mostaru, koji su Mostar rušili, i koji su Mostarski most srušili. Oni koji ne razumiju ovu poruku, upitan im je iman. Oni čija je lična sujeta važnija od sloge i mira ummeta, nisu dostojni da predstavljaju ni islam ni muslimane. Oni koji nisu svjesni šta znači jedinstvo muslimanu u Mostora, ne zaslužuju podršku muslimana, posebno muslimanske uleme. Oni koji traže tuđu pomoć u obračunu s bratom muslimanom, nije samo slabog imana, već je i slabog patriotskog osjećanja.

Učim dovu Allahu Svevišnjem da nam omili vjeru i ujedini naša srca na putu istine i pravede!

Posebno u Mostaru!

Amin!