Vlasti Unsko-sanskog kantona i MUP USK-a konstantno apeluju na državnu vlast da riješi problem migrantske krize, za koji kažu, da je pogodio isključivo jedan dio BiH, odnosno USK. Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova ovog kantona istaknuo je kako je dobio obećanje da će novi mgirantski centri biti formirani i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj.

“Nemamo nikakvih pomoći, ni komunikacije sa državnom vlasti. Očekivali smo da će prije zime biti riješeno pitanje rasterećenja USK sa otvaranjem dva prihvatna centra, jednog u Tuzli, drugog u Kantonu Sarajevo.

Vidimo da se ništa ne dešava, nego da je fokus na formiranju vlasti”, kazao je Kljajić.

Izrazio je zabrinutost za migrante smještene u kampu Vučjak zbog nehumanih uslova za zimski period, no očekuje i rješenje problema.

“Imali smo i posjetu Britanske ambasade. Dobili smo obećanje da će zemlje članice PIC-a razmatrati pitanje migrantske krize u BIH s posebnim osvrtom na USK. Imamo obećanje da će biti formirani centri kako na teritoriji Federacije BiH, tako i ne teritoriji Republike Srpske.

Vidjećemo 5. decembra kakva su rješenja članica PIC-a. Nadamo se da će ubrzo doći do formiranja vlasti pa da će i ova situacija biti stavljena pod kontrolu”, rekao je on.

U Vučjaku nalazi se trenutno od 500 do 1.000 migranata, u USK ima ih, prema riječima Kljajića oko 5.000. Ograničavanje kretanja pomoglo je bezbjednosnom problemu:

“Poduzeli smo određene mjere da oni imaju ograničenje slobode kretanja. Biru i Miral kontrolišemo tako da što manje budu prisutni u urbanom području grada. Najveći broj onih koji se kreću po gradu su maloljetnici, oni imaju apsolutnu slobodu kretanja i kada su u pitanju porodice iz đačkog doma.”

“Po prijavi građana redovno izlazimo zajedno sa kantonalnom inspekcijom i Uredom za strance. Kada nađemo određeni broj migranata dislociramo ih u Vučjak. Kazne prepisuje Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, oko 300 KM te kazne se kreću”, dodao je Kljajić.

Kazao je da će migranti biti izmiještani na lokacije neperspektivne vojne imovine.

(ba.n1info.com)