NESAVJESNI GRAĐANI IZAZIVAJU POŽARE NA OTVORENOM


U Unsko-sanskom katonu u posljednjih osam dana januara registrirana su dvadeset i četiri požara otvorenog prostora, trave i niskog rastinja te šumska požara. Širenju požara pogoduju neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, a izazivaju ih nesavjesni građani koji krče i pale travu i korov na svojim parcelima ostavljajući zapaljene površine bez kontrole.

Uzrok ovako velikog broja požara je paljenje trave i drugog rastinja na poljoprivrednom i drugom zemljištu, ali i velike površine poljoprivrednog zemljišta koje se godinama ne obrađuju i zapuštene su što pogoduje nastanku požara, kažu u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite.

Širenju požara pogoduju neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, a izazivaju ih nesavjesni građani koji krče i pale travu i korov na svojim parcelima ostavljajući zapaljene površine bez kontrole. Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite građanima skreću pažnju da ukoliko vrše paljenje da obezbjede prisusutvo vatrogasne jedinice općine i preuzmu sve druge preventivne mjere.

U protivnom, za izazivanje požara preduzimaće se zakonom propisane mjere.    Izazivanje požara sankcionisano je i Krivičnim zakonom Federacije BiH kao izazivanje opće opasnosti.

//RTV USK0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...