Autor emisije “Muzička slagalica” govorio o zabrani emitovanja Balaševićevih pjesama na srbijanskim TV stanicama

Gdje ste bili mediji dok je Đorđe Balaševićbio živ, pitao je u emisiji RTS-a pod nazivom “Pesnik panonskog srca: In memoriam Đorđe Balašević” Nikola Nešković. On je, inače, autor emisije “Muzička slagalica”, a od 1979. do 1991. godine je bio urednik na PGP-u (Produkcija gramofonskih ploča, nekada jedna od najjačih izdavačkih kuća u SFRJ).

U svom kratkom monologu Nešković je kazao kako sada ima mnogo licemjerja, jer sada svi žale Balađevića, a svojevremeno je bio zabranjivan na TV stanicama. Zanimljivo je da je emitovanje Balaševićevih pjesama upravo bilo zabranjeno na RTS-u. Čak se i sam Balašević kasnije, kada su odnosi između njega i televizijskih stanica malo “otoplili” šalio govoreći kako više nije zabranjen na RTS-u, ali su eto zaboravili da ga vrate u program.

– Evo, čovek je umro i mi sad pričamo. Ima tu mnogo licemerja. Sada svi govore o Đoletu, Đoletu… pominju ga, a njegove pesme nisu hteli da emituju, nisu ga pozivali na televizijske programe. Ako hoćete da imate dobrog pesnika morate da bude spremni da ga čujete – rekao je ljutito Nešković, spomenuvši Balaševićevu pjesmu “Dno dna”, jednu od onih koje su se mogle čuti tokom građanskih protesta ” Jedan od pet miliona” krajem 2018. i tokom 2019. godine, a čije je emitovanje bilo zabranjeno upravo na RTS-u i drugim medijima bkliskim režimu Aleksandra Vučića.

Izvor: Oslobođenje