Parking površine u gradu na Uni odavno su veliki problem. Zbog nedovoljnog broja parking mjesta, većina građana osuđena je na “snalaženje”. Ogroman broj izdanih vinjeta, nedovoljna površina, izdavanje po nekoliko vinjeta za jedan stan, pa čak posjedovanje nekoliko vinjeta na jednom vozilu, samo su neki od problema s kojim se svakodnevno suočavaju građani Bihaća.

Nedovoljno precizirana i uređena Odluka o javnim parkiralištima građane Bihaća dovodi u verbalne, a ponekad i fizičke sukobe. Da stvar bude gora, i ovako nedovoljno preciziranu i uređenu Odluku o javnim parkiralištima, uposleni u komunalnom poduzeću “Komrad” ne sprovode.

U ovom članku ćemo se osvrnuti na parking površinu “P1” u gradu Bihaću za koje komunalno poduzeće “Komrad” uredno izdaje vinjete, međutim, nedovoljno ili nikako ne sprovodi Odluku Gradsko vijeća, te zbog toga na ovom parking mjestu se nalaze vozila sa vinjetama koje ne odgovaraju lokaciji za koju je izdana, te vozila bez vinjeta.

Naime, radi se o parkingu P1, između zgrade H10 i H11 u ulici Ešrefa Kovaĉevića i zgrade broj 12 ulici Petog korpusa. Na ulazu parkinga postoji vertikalna saobraćajna signalizacija, odnosno oznaka lokacije parkinga, u ovom slucaju P1, znak zabrane parkiranja, osim vozila stanara i pravnih lica koja imaju odgovarajuću vinjetu, te upozorenje da će se vozilo bez istaknute vinjete biti blokirano.

Unatoč znaku, pojedinci koriste nesposobnost i lijenost uposlenih u Komradu, pa ostavljaju vozilo na parkingu i po dvanaest sati. Pored nepropisnog parkiranja, određen broj vozila ne posjeduje vinjetu, odnosno pojedina vozila posjeduju vinjete za parking mjesta na drugoj strani grada.

Zanimljivo je da radnici Komarada, u ovom slučaju kontrolori, na svoju ruku tumače Odluku Gradskog vijeća, unatoč postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji. Kako saznaje portal USN od čitatelja koji živi u jednoj od zgrada, kontrolor Komrada se pojavi, obiđe vozila koja nemaju vinjetu ili imaju za drugi parking, okrene se, zapali cigaru i napusti parking bez da sankcioniše vozila koja ne posjeduju vinjetu za parking P1.

S druge strane građani koji uredno plaćaju vinjetu, nemaju gdje parkirati vozilo, te tako ispadaju budale jer nesposobni uposlenici “Komrada” ne mogu, ne znaju ili ne žele da rade svoj posao.

Naime, za ovo vozilo iz Komrada su nam kazali da nisu odgovorni. Radi se o vozilu koje ne posjeduje vinjetu za parking P1, a pored toga nepropisno je parkiran. Kako su nam kazali u Komradu, ovakvo parkiranje je u nadležnosti policije. Obratili smo se Upravi policije gdje su su nam kazali da je ovakav način parkiranja u strogoj nadležnosti Komrada.

Ukoliko pogledamo Odluku o javnim prakiralištima, možemo doći do zaključka da je vozilo u nadležnosti Komrada. Savjetujemo uposlenima u Komradu da pročitaju Član 28. i 29. Odluke Gradskog vijeća o javnim parkiralištima:

O kakvoj sramoti komunalnog poduzeća “Komrad” i općenito Grada Bihaća se radi, dovoljno govori izgled parkinga za koji izdaju vinjete. Ovo je samo jedan od parkinga na području grada Bihaća za koji Komrad uredno izdaje vinjete, a da uopće ne liči parkingu jednog, kako ga volimo nazvati, turističkog grada.

(Fotografije čitatelja portala USN)
(usn.ba)