Poplavljeni su brojni dijelovi grada, uključujući ulice, trgovačke centre i postaje podzemne željeznice.

Ova posebna kineska administrativna regija svjedoči najvećoj količini padavina u sat vremena u posljednjih 140 godina, otkad postoje mjerenja.

Zvjezdarnica u Hong Kongu izvijestila je o nevjerovatnih 158.1 milimetara padavina između 23 sata i ponoći u četvrtak prema lokalnom vremenu.

Meteorološki zavod je izdao najviši, crni stepen upozorenja na kišnu oluju, ističući da je više od 200 mm oborina zabilježeno na glavnom otoku Hong Konga, Kowloonu i sjeveroistočnom dijelu gradskih Novih teritorija od četvrtka navečer.

Pogledajte video OVDJE.

Prognozira se da će ekstremni vremenski uvjeti trajati najmanje do petka u podne. Također je saopćeno da će berza u Hong Kongu biti zatvorena u petak ujutro ako crveno upozorenje na kišnu oluju i dalje bude na snazi u 9 sati prema lokalnom vremenu.

STANICE POD VODOM

Društvene mreže obiluju videozapisima koji prikazuju kako bujice preplavljuju ulice i kako voda šiklja niz pokretne stepenice u stanicama podzemne željeznice.

 Tunel gradske luke, jedna od glavnih saobraćajnica koja povezuje otok Hong Kong s Kowloonom, također je bio preplavljen vodom. Fotografije prikazuju natopljeni trgovački centar u četvrti Chai Wan.

Pogledajte video OVDJE.

Kompanija Hongkonškog MTR Corp, koja upravlja gradskim željezničkim sistemom, saopćila je da je najmanje jedna linija bila zatvorena, dok su na drugim linijama zabilježena značajna kašnjenja. Vlada je donijela odluku o obustavi nastave u svim školama u petak zbog “ekstremnih uvjeta uzrokovanih opsežnim poplavama i ozbiljnim prekidom saobraćaja”.

Hong Kong was hit by widespread flooding on Friday as record-breaking rain paralysed the city. The Observatory recorded the highest one-hour rainfall since records began in 1884. Full story: https://t.co/xgbtoreVGt pic.twitter.com/ag0wuo65Rc

— Hong Kong Free Press HKFP (@hkfp) September 8, 2023

(Izvor: Hayat.ba)