Na zakazanoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća grada Bihaća na kojoj se trebalo raspravljati o novoj lokaciji za prihvatni centar za migrante, međutim, vijećnici su tražili dopunu dnevnog reda, tačnije iz Kluba SDA su zatražili da se u dnevni red uvrsti razrješenje Predsjedavajućeg GV Bihać, kao i članova Komisije za izbor i imenovanja.

Prije nekoliko dana gradonačelnik grada Bihaća je Vladi USK dostavio novi prijedlog za smještaj migranata na području grada, lokaciju “Lipa”, koja je u vlasništvu Grada Bihaća, a udaljena je 22 kilometra od grada.

Ova lokacija je predložena nakon što je Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, na sjednici održanoj 10. oktobra donijela Zaključak, kojim se od Grada Bihaća traži da se još jednom izjasne o mogućim lokacijama, na kojima bi se mogli uspostaviti alternativni centri, a u koji bi bili smješteni migranti iz Bire i Vučjaka. Ovo nije prvi put da se ova lokacija predlaže kao moguća lokacija, a IOM i UNHCR su tada rekli da je lokacija prihvatljiva, ali da Evropska komisija to ne želi finansirati, jer žele već postojeći objekat, prenosi RTVUSK.

Međutim, kao što je već kazano, nova lokacija za migrante je stavljena po strani, a fokus je bio prebačen na smjenu koju je pokrenula SDA na samome početku, a prije početka glasanja iz Kluba SDP-a je zatražena pauza, a prije same pauze Adnan Hebibija, iz Kluba SDP-a je oštro kritikovao dopunu dnevnog reda kazavši:

“Ovo što radite nije viđeno u Evropi. Zakazali ste sjednicu da pričamo o migrantima, o gorućem problemu, a zapravo tražite smjenu predsjedavajućeg, zamjenika i krećete u smjenu kadrova. Sretno Vam bilo.”

POKUŠAJ OKUPLJANJA GRAĐANA

Na Facebook grupi “Stop invaziji migranata udruženje građana Bihaća”, gradski vijećnik Sej Ramić je pozvao sve građane da se okupe ispred Tužilaštva u 13 sati, kako bi iskazali nezadovoljstvo prijedlozima za nove lokacije smještaja migranata. Međutim, odaziv građana je bio jako slab.

“Više migranata ima sad na trgu nego nas ovdje”; “Kako je krenulo mi ćemo ruksake na leđa i u Evropu, a migranti će u Bihać” – samo su neki od komentara koji su se mogli čuti na gorući problem u Bihaću.

Oko dvadesetak građana koji su se okupili ispred Tužilaštva brzo su se razišli, pa je tako migrantska kriza ostala samo za raspravu po društvenim mrežama i forumima gdje se i iskazuje najveća doza nezadovoljstva.

Izvor: E. Hasanagić/Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.