Ovako izgleda tzv. Divlji kamp u kom boravi oko 40 migranata u šumi Mikinovci iza Polja, Velika Kladuša. Slike su rađene juče, prije snijega, i danas, nakon što je prvi snijeg pao u Krajini.

Prema riječima migranata koje smo ovdje sreli, vrata kampa Miral su zatvorena za njih, zbog nedostatka mjesta kako im je rečeno.

Također, mnogi su smješteni po okolnim starim, devastiranim, kao i napuštenim objektima koje su prazne na raznim lokacijama unutar MZ Polje kao i na drugim mjestima u Velikoj Kladuši. Sve ovo prijeti da preraste u veliku humanitarnu i zdravstvenu katastrofu.

Očigledna je nebriga UN agencija i neuređenost našeg sistema po pitanju migracija, koji doprinose ovakoj slici USK kantona. Uzalud su još uvijek vapaji premijera i Vlade USK, kao i predsjednika Nezavisnog bloka Senada Šepića koji je ponovo zatražio hitnu i zajedničku akciju državnih vlasti i EU, kao i odluku o ravnomjernom prihvatu migranata na prostor cijele BiH, jer je svima jasno da ne može i ne treba najveći teret ove krize biti na leđima Krajine. Nažalost, Vijeće ministara BiH u kojem suvereno još uvijek vladaju SDA- SNSD- HDZ i DF ne čuje niti još želi da prihvati ove racionalne prijedloge i konačno riješe ovu situaciju.

Prvi snijeg je pao i već donio nove probleme za ove ljude.

Teška je zima pred narodom Krajine, imajući na umu i situaciju sa koronavirusom, ali vjerujemo da će i iz svega ovoga izaći dostojanstveno i jači u vremenu koje je pred nama.

Izvor: Cazin.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.