New York Times: Saudijske vlasti angažirale plaćenike za ubistvo Khashoggija

Al Jazeera
Grupa plaćenika ubila je uglednog novinara u konzulatu u Istanbulu i u roku od dva sata napustila Tursku, piše Times.

Visoki saudijski zvaničnici angažirali su grupu od 15 plaćenika da sačekaju novinara pisca Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, objavio je New York Times.

U timu ubica bio je i ekspert za forenziku koji je ponio pilu za kosti kako bi rezao dijelove tijela Khashoggija nakon što su ga ubili, objavio je Times u utorak, citirajući neimenovanog “visokog zvaničnika” koji je to navodno rekao. Al Jazeera nije mogla potvrditi ovaj izvještaj.

Grupa plaćenika završila je svoju operaciju u periodu od dva sata i otišla iz Turske u različite zemlje svijeta, rekao je izvor Timesa, navodeći informacije “visokih turskih zvaničnika”.

“To je kao Pulp Fiction”, rekao je američki zvaničnik, misleći na film Quentina Tarantina iz 1994. godine.

Optužbe da je saudijsko vodstvo direktno naredilo ubistvo novinara stavit će dodatni pritisak na SAD i njegove saveznike da traže transparentnu istragu, sa mogućim ozbiljnim posljedicama na odnose zemalja.

Saudijske vlasti negirale su ikakvu umiješanost u Khashoggijev nestanak i navodno ubistvo, rekavši da je on napustio konzulat 2. oktobra. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tražio je od Rijada da dokaže da je novinar napustio zgradu.

Daily Sabah, turske novine sa bliskim vezama sa vladom, objavile su u utorak fotografije navodnog tima ubica koji je optužen da je putovao u Istanbul na dan Khashoggijevog nestanka. Turske vlasti traže ove osumnjičene kako bi ih ispitali.

Senator uvjeren u ubistvo

Američki senator Bob Corker, koji predsjedava senatskim Komitetom za strane odnose, rekao je u utorak da “sve ukazuje na to da je Khashoggi ubijen prošle sedmice u saudijskom konzulatu”.

Corker je to rekao da je uvjeren u to nakon što je pregledao povjerljive obavještajne podatke o nestanku.

“To ukazuje na to da šta god da se desilo s njim, Saudijci moraju objasniti neke stvari”, rekao je.

Reporterka Al Jazeere Patty Culhane izvještava iz Washingtona da se povećava pritisak na SAD da uradi nešto.

“Ovo je bio ugledni američki kolumnista kojeg su voljele intelektualne elite u Washingtonu. Ova priča je na udarna vijest u medijima”, javlja.

Informacije američkih obavještajaca

Washington Post, za koji je Khashoggi pisao kolumne nakon što je pobjegao iz Saudijske Arabije iz straha od osvete zbog njegovog pisanja, objavio je da su američki obavještajci presreli komunikaciju saudijskih zvaničnika koji su planirali otmicu novinara.

“Saudijci su htjeli da namame Khashoggija u Saudijsku Arabiju i da ga tamo uhvate”, citirao je Post navode osobe koja je upoznata sa informacijama.

Nije jasno da li su Saudijci planirali da uhapse i ispitaju Khashoggija ili da ga ubiju, ili da li je SAD upozorio novinara da je meta, rekao je izvor novinama.

Khashoggi je ušao u konzulat 2. oktobra kako bi završio papirologiju ali nikada nije izašao, navode prijatelji i porodica, kao i turske vlasti.

On je bio američki rezident koji je pisao članke nekoliko proteklih godina tokom dobrovoljnog egzila u kojima je kritikovao saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Khashoggi, 59, imao je dugu karijeru novinara u Saudijskoj Arabiji, gdje je također bio savjetnik visokim zvaničnicima.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...