Reagiranje ministra privrede u Vladi USK, Nijaza Kadirića povodom stvaranja ambijenta za nova ulaganja iz oblasti solarne energije na području USK.

“ Danas smo usvojili Izmjenu i dopunu zakona o koncesijama USK i otvorili put investiranja u solarnu energiju. Na taj način je za Unsko-sanski kanton stvorena pretpostavka za nova ulaganja kako za postojeće, tako i za buduće privredne subjekte. U svijetu je sasvim normalnav praksa da se potrošnja energije uspostavlja kroz efikasne i održive forme koje su u stanju štediti već postojeće izvore energije. Bosna i Hercegovina zbog svog položaja i svih raspoloživih uslova još uvijek ne koristi blagodati koje su joj na raspolaganju. Smatram da domaća privreda ima potencijal i da ovakve asistencije svih struktura vlasti sigurno dovode do novih radnih mjesta koja će zaustaviti odlazak ljudi iz USK pa i cijele Bosne i Hercegovine,” izjavio je Nijaz Kadirić, ministar privrede u Vladi USK.

“Ono što slijedi jesu sastanci sa investitorima zainteresiranim za veća ulaganja u ovoj oblasti. Upravo ova Vlada USK i Nezavisni blok čiji resor je ministarstvo privrede, u punom kapacitetu su na raspolaganju svim našim i inostranim investitorima koji žele uložiti svoj kapital na području USK. Pružamo im ruku dobrodšlice i pozivamo ih da što više investiraju u ovaj dio Bosne i Hercegovine. Podsjećam da je u Općini Bosanski Petrovac nedavno u rad puštena solarna elektrana kapaciteta 2x150kW. Vrijednost investicije je 720 000 KM. Nakon današnjeg usvajanja izmjena Zakona o koncesijama otvorila su se vrata izgradnji prvog solarnog parka na USK-u snage 40 MW.

Ovo je rezultat zajedničkog djelovanja produktivnih snaga na području USK koje su prepoznale da moramo graditi ambijent za razvoj privrede. Čestitam Zlatku Hujiću bivšem načelniku Bosanskog Petrovca, sada zastupniku u Skupštini USK-a za njegovo zalaganje u ovim projektima,” zaključio je Nijaz Kadirić, ministar privrede u Vladi USK.

(Press služba NB)