Često ne shvatajući da optužuješ i negiraš jer se i sam plašiš.

U društvu u kojem svi sve znaju, a većina je rođena sa tim znanjem u koje se kune, kada ne čitaš, ne razumeš i ne trudiš se da razumeš, jer imaš druge prioritete, dešava ti se život i prosto nemaš vremena za to, dobra je prečica da prihvatiš ono što piše u novinama ili čuješ na televiziji, kaže ti komšija… kao svoju istinu.

I svi imamo neke svoje istine, i svoje verzije, razmišljanja i mišljenja… i to je sasvim u redu.

Ali postoje i činjenice, postoji statistika, postoje stvari koje možeš da vidiš crno na belo, posledice uverenja da je običan grip, posledice ignorisanja… i kada to vidiš, razumeš da je strah opravdan.

A kada shvatiš da su ti brojevi sigurno nekoliko puta manji od stvarne situacije, jer u većini zemalja trenutno možeš da se testiraš samo ukoliko si u rizičnoj grupi, i te kako je opravdan.

Sasvim je u redu da se plašimo, i prirodno je da se plašimo stvari koje su nam nepoznate. Napravljeni smo da osetimo i vidimo opasnost, da bismo se zaštitili i preživeli… i nema potrebe da to potiskujemo, lažemo sebe i štitimo svoje stavove po svaku cenu.

Nije sramota plašiti se.

Kao neko ko je takođe negirao ovu situaciju, a onda seo i odslušao poznate epidemiologe, pročitao istraživanja, ispratio pametne ljude na twitteru, raspitao se… i na kraju dobio informaciju da je bio u kontaktu sa pozitivnima na koronu, želim prvo da se izvinim svima koje sam i sama okarakterisala kao paničare.

Da sam ih shvatila ozbiljno, ostala bih kod kuće i ne bih bila u kontaktu sa zaraženim ljudima, ne bih potencijalno širila dalje… i to je poenta cele priče.

Samo malo poverenja u dobru nameru ljudi, koji vas upozoravaju i malo odgovornosti za svoje postupke.

Shvatite da vam ljudi prenose ono što znaju i dele relevantne informacije na fejsbuku, jer žele da vas zaštite, jer vas vole i stalo im je do vas, stalo im je do zemlje u kojoj žive, ili su živeli.
Niko vas namerno ne plaši, niko namerno ne širi paniku i nervira vas iskulirane.

Najmanje što oni koji nam žele dobro zaslužuju je da ih odmah optužimo da su paničari, hipohondri, čudaci, ludi naučnici koji nemaju svoj život.

Čudaci su nas uvek spašavali, na kraju, zahvaljujući njima imamo mogućnost da ovako komuniciramo danas.

Budite dobro i potrudite se da vidite dalje od sebe.

 

Jelena Vukosavljević

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Nije sramota plašiti se / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.