NIKAD OBJAVLJENI DETALJI Dlaka s brade Davida Dabića izdala je Radovana


Sudsko vijeće Haškog tribunala donijet će presudu u slučaju protiv Radovana Karadžića i izreći je 24. marta. Time će slučaj protiv ovog ratnog zločinca biti okončan. Britanski novinar i spoljno-politički urednik Guardiana, dobitnik Pulicerove nagrade Džulijan Bordžer (Julian Borger), u svojoj knjizi “Suđenje kasapinima”, donosi najnovije i nikad objavljene detalje hvatanja jednog od najtraženijih begunaca – Dragana Davida Dabića!

Locirali R.K.

Bordžer piše da se potraga za Ratkom Mladićem intenzivirala kada je na čelo Srbije 2004. godine došao Boris Tadić. Ne jednom sastanku u njegovom kabinetu, na kojem je bila i tadašnja crnogorska tužiteljica Vesna Medenica, Miodrag Rakić, šef kabineta Borisa Tadića, i – kao šef Biroa za koordinaciju rada službi sigurnosti – član akcijskog tima za pronalaženje i hapšenje Mladića, doturio je Vladimiru Vukčeviću, tužitelju za ratne zločine, papirić na kojem je pisalo: ”Locirali smo R. K.”

– Da li se Radovan Karadžić najbolje skrivao od svih haških bjegunaca? Nije, čim je provaljen ali je bio najorginalniji, piše Bordžer. Kako ovaj dobitnik Pulicerove nagrade tvrdi Vukčević i jedan od njegovih bliskih suradnika, pogledali su se i zbunjeni, a na papirić napisali: ”Jeste li mislili na R. M?”, jer su pretpostavljali da je riječ o Mladiću. Međutim, lociran je bio Radovan Karadžić. Bila je to 2008. godina, a na čelu Vlade Srbije bio je Vojislav Koštunica. Agenti BIA imali su pouzdanu informaciju da se Radovan Karadžić krije u Beogradu pod imenom Dragan David Dabić. Radovan Karadžić, alias dr. Dabić, koji je doživio holivudsku fizičku transformaciju, radio je kao alternativni psihoterapeut i ordinirao na krajnje ekscentričan način, među ostalim tražeći od pacijenata da piju mokraću. Liječila se kod Dragana Da bi bili sigurni da je Dragan David Dabić zaista Radovan Karadžić agent BIA (žena), lažno je došla zatražiti njegovu pomoć, i dok ju je na sebi svojstven, ekscentrični način, Dabić liječio masažom, uspjela je krišom uzeti jednu od dlaka s njegove bujne brade. DNK analizom utvrđeno je da je dr. Dabić, čovjek bujne sijede brade i još bujnije kose, zaista Radovan Karadžić. Inspektori BIA, na čijem je čelu tada bio Saša Vukadinović (na čelo BIA došao je samo tri dana prije nego što je uhapšen Karadžić) ponovno su se suočili s opstrukcijom. Prije nego što je akcija hapšenja trebala početi, dr. Dragan Dabić (Radovan Karadžić) izašao je s torbom u ruci iz svoga stana i uputio se prema autobuskoj stanici. Agenti BIA pustili su ga da sam uđe u autobus koji je vozio prema Zelenom vencu, a onda ga na pola puta presreli i zaustavili. Uhvatili su Karadžića, koji je namjeravao s obližnjeg stajališta međugradskih autobusa krenuti u Vojvodinu, put nekog od fruškogorskih manastira. Kasnija rekonstrukcija otkrila je da je Karadžić saznao da će tog jutra biti uhapšen pa je namjeravao pobjeći. Dok je bio u autobusu, na putu prema Zelenom vencu, zgrada u kojoj se skrivao i dalje je bila pod prismotrom.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...