Stravična sudbina Rasima Ćufurovića (37) iz Velike Kladuše, koji je završio kao rob na imanju u Draganiću kod Karlovca, zgrozila je regiju. Danas, dvije godine poslije, niko od Rasimove bliže rodbine ne zna gdje se on nalazi.

“Dobili smo broj mobilnog telefona na koji ga možemo nazvati, ali se na taj broj javlja neki drugi muškarac. Znamo da se, nakon Karlovca, liječio i u Rijeci. Čuli smo da je od jednog Roma iz Karlovca tražio da ga izvede iz bolnice i da se kod njega nalazi, ali nikakve više informacije nemamo”, kazao je Rasimov brat Zlatko Mandić.

Poznato mu je da Rasim živi od socijalne pomoći koja mu se isplaćuje u Karlovcu, ali nije siguran je li Centar za socijalni rad upoznat o tome što se trenutno događa s njegovim bratom.

Jezivi slučaj robovlasništva za koji je je u oktobru prošle godine podignuta optužnica protiv osmoro članova porodice Velić, još nije dobio sudski epilog. Iz Opštinskog suda u Karlovcu potvrđeno je da suđenje još nije počelo.

“U vezi s Vašim upitom o predmetu Rasima Ćufurovića, spis je proslijeđen izvanraspravnom vijeću Općinskog suda u Karlovcu radi donošenja odluke o mjerama opreza koje su određene prema okrivljenicima. Nakon pravomoćnosti donesene odluke izvanraspravnog vijeća, predmet će biti u fazi određivanja glavne rasprave”, navela je u odgovoru za “Avaz” sudija Opštinskog suda u Karlovcu Blaženka Lugar-Vladić, kojoj je dodijeljen spis u ovom predmetu.

Na optuženičkoj klupi trebalo bi da se nađu članovi porodice Velić, otac Petar i njegovi sinovi Dražen, Ivan i Igor, te osobe inicijala T. V., M. J., R. N. i J. A. Svi se oni brane sa slobode.

Pred tužiocem su se branili šutnjom, ali su u potpunosti negirali da su počinili krivično djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Riječ je o trgovini ljudima, protivpravnom oduzimanju slobode i nanošenju teških povreda.

Ljekari su ostali šokirani povredama i stanjem u kojem je Rasim dovezen u bolnicu, alarmirali su policiju i klupko strave na imanju se počelo odmotavati. Zadobio je višestruke udarce po tijelu, prelome desne podlaktice, izbijeni su mu zubi, slomljena donja vilica pa je morao na operaciju. Na leđima je imao rane koje su, kako je rekao, nastale kad je poliven sprejem za čišćenje papaka stoke. Noktiju nije imao, otpali su mu jer su ga, kako navodi, Velići čekićem udarali po prstima na rukama i nogama, a zbog stalnih batina mokrio je krv. Zbog toga je izgubio 30 kilograma.

Ćufurović je u aprilu 2016. godine, u potrazi za poslom, došao na njihovo imanje u Draganiću kod Karlovca i tu, pod prisilom i protiv svoje volje, ostao sve do oktobra 2017. Od stravične sudbine pobjegao je u oktobru 2017. samo zato što su Velići mislili da je umro od povreda koje su mu nanijeli kad su ga teško pretukli. Bacili su ga polumrtvog u grabu iza imanja, iz koje je Rasim ispuzao i došao do komšija koji su potom pozvali Hitnu pomoć pa je odvezen u karlovačku Opštu bolnicu.