UEFA je odgodila Evropsko nogometno prvenstvo za godinu dana. Takva radikalna odluka bila je neizbježna s obzirom na širenje koronavirusa u Evropi, novom žarištu bolesti otkrivene prošlog decembra u Kini. 

Njemačka je također domaćin Evropskog prvenstva u nogometu 2024. godine, a jedan od viđenijih Nijemaca, izbornik Joahim Lev (Joachim Löw) danas je objavio poruku koja je glasno odjeknula sportskom Evropom.

– Posljednjih nekoliko dana potaknulo me na duboko razmišljanje. Svijet je, čini mi se, doživio kolektivnu katarzu. Imam osjećaj da se i priroda usprotivila ljudskom ponašanju. Jer način na koji smo živjeli i radili proteklih godina bio je neodrživ. Bili smo okrenuti novcu, pohlepi, moći i što većim profitima. Uopće nas nisu zanimali glad u svijetu, prirodne katastrofe. Sada smo suočeni s nečim što pogađa baš sve, napokon smo shvatili što je zapravo važno u životu! – rekao je potreseni Löw  i dodao:

– Naravno da bi naša reprezentacija željela ovog ljeta igrati na prvenstvu kojeg je izborila. Svaki sportista živi za te velike utakmice i velike turnire. Ali, svi mi moramo štititi zdravlje i živote ljudi, to naravno vrijedi i za nogomet. Zbog toga je ovakva odluka u potpunosti ispravna, odgodi evropske smotre nema alternative. Do prije nekoliko sedmica smo razmišljali o Bundesligi, Ligi prvaka, Evropskom prvenstvu, a sada kada je koronavirus paralizirao svijet, više ništa nije kao prije!.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Niko nije jaču poruku poslao od Joakima Leva / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.