Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi (Nicola) u ekskluzivnom razgovoru za “Avaz” govorio je o pandemiji koronavirusa koji je njegovu zemlju pretvorio u najgore žarište na svijetu.

– Ova kriza je neočekivana. Ali je najbolji pokazatelj da problemi i nevolje ne poznaju granice – kazao je Minasi.

Prva u svijetu

Ističe da je njegova zemlja prva u svijetu koja je uspostavila nacionalnu blokadu. Potrebno je, kaže, još nekoliko sedmica da se procijeni djeluju li donesene mjere. 

– U međuvremenu smo prikupili veliku količinu znanja i informacija. Prije tri sedmice susreo sam se s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem i uručio mu sve ključne dokumente o mjerama usvojenim u Italiji. Sada imamo i ažurirane dokumente i dijelit ćemo ih, jer želimo da ovo iskustvo pomogne BiH – pojašnjava Minasi.

Kako navodi, sretan je što trenutno živi u BiH, jer svakodnevno dobiva puno poruka solidarnosti i podrške od običnih građana.

– Za mene je ovo vrijeme da više razmišljam o svojoj porodici i životu, ali i radim na učinkovitiji način. Izrazi solidarnosti koje dobivamo od građana BiH su predivni. Slike Vijećnice u bojama Italije već su danima u medijima u mojoj zemlji i ljudi su dirnuti osjećajem prijateljstva. Italija nikad neće zaboraviti vašu solidarnost – naglašava.

Ključne stvari

Pojašnjava da je impresioniran izjavama članova Predsjedništva BiH i formiranjem Kriznog štaba u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

Ujedinjeni u borbi

Ambasador je uputio poruku podrške svim građanima BiH. 

– Ova s ituacija je užasan test za sve nas. BiH je već integrirana u evropsko tržište i društvo na svim nivoima. Naš zajednički problem proizlazi iz naše zajedničke sudbine: na nama je da udružimo snage sada kako bismo bili jači i ujedinjeniji kad to prođe. Mi smo u ovome zajedno, pobijedit ćemo zajedno – zaključio je Minasi.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Nikola Minasi: Pobijedit ćemo zajedno / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.