Nikšić: Opasne izjave Arhiv
Nikšić za Avaz.ba: Dodik priča nebuloze, nadam se da je Vučić iskren

Već smo, nažalost, navikli da dio političara iz Bosne i Hercegovine više vodi računa o našim komšijama i susjedima nego o svojoj zemlji, navodi Nikšić

Autor: K. Ke.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić komentirao je za Avaz.ba nedavno crtanje novih granica od Milorad Dodika, ali i današnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da poštuje teritorijalni integritet BiH.

– Već smo, nažalost, navikli da dio političara iz Bosne i Hercegovine više vodi računa o našim komšijama i susjedima nego o svojoj zemlji. Tako gledam i na posljednje Dodikove fantazije i nebuloze o nekoj novoj velikoj Srbiji. Svako može sanjati, pa i Milorad Dodik. Dodikova retorika se ne mijenja godinama. Takve poruke su veoma opasne i ni na koji način ne mogu dovesti do bilo kakvog napretka na našim prostorima – kaže Nikšić.

Međutim, ističe on, problem nastaje ukoliko se pokuša takva retorika pretvoriti u djelo, a nerealne ambicije i želje ostvariti, zbog čega se one ne smiju ignorirati.

– Očito je kako se sada, osim retorike, povlače i konkretni potezi kojima se ono što se govori želi i provesti u praksi. Uspostava rezervnog sastava policije RS je crvena linija koja se ne bi smjela prijeći. To je sasvim jasan pokušaj da se u entitetu RS stvara oružana struktura čije konačne namjere imaju za cilj provođenje onoga o čemu Dodik govori. To se ne smije dozvoliti – navodi Nikšić.

Što se tiče Vučićeve izjave da Srbija nema teritorijalnih pretenzija prema BiH, Nikšić ističe da bi volio da je ona iskrena.

– Dosadašnja iskustva i historija nam govore drugačije i krajnje je vrijeme da se gospodin Vučić i srbijanski politički vrh počnu zaista i ponašati s poštovanjem prema Bosni i Hercegovini. Obični građani nemaju nikakve koristi od prepucavanja nacionalistički nastrojenih političara koji sve nas već decenijama drže za taoce – zaključuje predsjednik SDP-a.

(Autor: Avaz)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.