Nikšić za “Avaz”: Sve vrijeme nastojim da se suzdržim od komentara, ali…

Nažalost, svi drugi se bave SDP-om i osjećaju se pozvanim da ukazuju šta bi trebalo da radimo, naveo lider SDP-a

Autor: K. KEŠMER

Nakon odluke Predsjedništva DF-a da krene u pregovore o formiranju vlasti te poziva na ujedinjenje ljevice, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u izjavi za “Avaz” kazao je da uvažava ovakvu odluku DF-a ali da tu SDP-a nema.

– Cijelo vrijeme nastojim da se suzdržim od komentara onoga što se događa u drugim strankama. Nažalost svi drugi se bave SDP-om i osjećaju se pozvanim da ukazuju šta bi trebalo da radimo.

Uvažavam pravo Predsjedništva DF da samostalno donosi odluke. Legitimno je postaviti uslove i principe na osnovu kojih su spremni participirati u vlasti sa SDA, HDZ i SNSD – kazao je Nikšić.

Ističe da se SDP opredijelio da ne želi biti dio bilo kojeg nacionalnog bloka.

– Nećemo nikome služiti kao pokriće za nefunkcioniranje vlasti čiji ključevi uspostave leže u rukama HDZ i Dragana Čovića kad je u pitanju Federacija, odnosno na državnom nivou još i njihovog partnera SNSD-a i Milorada Dodika, a što im je direktno omogućio njihov prirodni partner SDA – ističe predsjednik SDP-a.

Dodaje da će SDP sa svoje strane pomoći glasanjem u svim parlamentima DF-u da provedu program koji su danas izložili ukoliko ikada ugleda svjetlo dana i dođe do Parlamenta.

– Kad je u pitanju obnovljena inicijativa za ujedinjenje i formiranje novog političkog subjekta o tome smo se već izjašnjavali i mi nećemo pristati na gašanje SDP-a. Naročito mi je neprihvatljiva ovakva ponuda jer se izgleda počeo ostvarivati scenarij koji su mi najavljivali, a u koji nisam vjerovao, prema kojem DF treba da uđe u vlast sa SDA, a onda da pokrenemo ujedinjenje. Dakle ja neću, kako je to uradio DF kad je u pitanju SDP, pozivati članove rukovodstva, te ugledne i istaknute članove DF koji neće sa SDA da razmisle o ujedinjenju sa SDP-om u suprotstavljanju korumpiranoj i kriminalnoj vlasti, jer bi to bilo u suprotnosti sa onim što sam rekao na početku. Ali želim zamoliti ljude u DF da se okrenu provođenju odluke koju su donijeli, kao što ćemo i mi u SDP-u provoditi odluke svojih organa. Više puta smo ponovili svoju spremnost za ujedinjenje ljevice, ali nećemo ni na koji način pristati da nas na taj način bilo ko isporuči u krilo SDA, HDZ ili SNSD – zaključio je Nikšić.

(Autor: Avaz)