Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), bio je gost večerašnjeg izdanja emisije „Jedan“ na BHT 1.

U zanimljivom intervjuu Radončić je otvoreno i bez zadrške odgovarao na sva pitanja o aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji u BiH i regionu. 

Lider SBB-a govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji te o odnosima unutar koalicije sa Strankom demokratske akcije.

Na pitanje novinara i voditelja BHRT-a Benjamna Butkovića hoće li se borba između SDA i SBB-a nastaviti uprkos koaliciji, Radončić je bio jasan.

– Hoće u najboljem interesu Bosne i Hercegovine. SDA je jedna tvrda narodnjačka stranka. Mi smo snaga centra i potpuno je normalno, mi se zalažemo za neke tvrđe, preciznije sekularističke stavove uz puno čuvanje našeg bošnjačkog i muslimanskog vjerskog identiteta. To su razlike koje čine pluralizam jednog višepartijskog sistema i ja mislim da je dobro da one postoje. Naravno, u izbornim kampanjama padaju teške riječi i poslije nama svima bude žao zbog toga, prvom meni. Dolazi do teških udaraca i te su kampanje iste svugdje u svijetu, ali onog časa kada prođe vrijeme te izborne bure, valja početi raditi nešto u interesu građana. Da li ste u vlasti ili opoziciji ili kombinaciji, nebitno je, morate raditi u korist građana BiH – rekao je Radončić.

Na konstataciju da su građani upravo zbog toga zbunjeni, Radončić je istakao da nisu zbunjeni građani, već neki drugi.

– Nisu zbunjeni. Više su zbunjeni neki drugi. Vrlo jednostavno, imate veliku tuču nacionalnog trojca. Ti ljudi su rezultante tri nacionalne politike. Gospodina Izetbegovića, Dodika i Čovića. Zamislite vi sad kakva bi Izetbegovićeva pregovaračka pozicija bila, i pregovaračka pozicija bošnjačkog političkog faktora koji ja nikada ne dijelim od bosanskohercegovačkog, slabija da mu Radončić zabija koplja u leđa. Ja to neću dozvoliti. Jednostavno, ne mislim da je to dobro ni za Bosnu i Hercegovinu ni za nas Bošnjake. I u tom smislu možete gaziti po mojoj sujeti do mile volje, ja bih uvijek uradio ovo što sam sad uradio – istakao je Radončić.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Nisam htio zabiti koplje u leđa Izetbegoviću jer bih time oslabio BiH i Bošnjake / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.