Ništa od izmještaja migranta iz Bihaća na područje Lipe: Zakon prepreka

vijesti.ba

Iako je prošle sedmice ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na sjednici Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH najavio da je lokacija za migracioni centar u Unsko-sanskom kantonu dogovorena i da će to biti mjesto Lipe u općini Bosanski Petrovac – izgleda od toga neće biti ništa.

Glavna je prepreka – zakon. Naime, lokaciju Lipe čini najvećim djelom šuma visoke zaštitne vrijednosti koja ne smije biti korištene za potrebe izgradnje, te poljoprivredno zemljište. Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu FBiH ova vrsta zemljišta smije biti korištena samo za potrebe poljoprivrede.

Zakon dozvoljava promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta trajno ili privremeno. U prvom slučaju zemljište trajno se gubi za poljoprivrednu proizvodnju što teško da sebi može priuštiti Federacija koja ima problem sa manjkom poljoprivrednog zemljišta.

Privremena promjena namjene poljoprivrednog zemljišta može se utvrditi na period od jedne do pet godina za „podizanje građevina privremenog karaktera za potrebe gradilišta, organiziranje sajmova, javnih manifestacija, objekata za eksploataciju vjetra, golf terena i sl.“ Nijedan od slučajeva koje definiše Zakon ne podudara se sa potrebama migracionog centra.

Osim toga, za promjenu namjene zemljišta treba dozvola nadležnog kantonalnog ministarstva, a, kako saznajemo, Ministarstvo sigurnosti nije uopće kontaktiralo nadležne već je odluku donijelo jednostrano. Doduše, Mektić se pozvao na dogovor sa načelnikom Zlatkom Hujićem, očito nesvjestan da načelnik ne smije raspolagati državnim resursima.

Saga oko lokacije za migracioni centar u USK će se dakle nastaviti i u narednom periodu.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...