Promjena godišnjeg doba i dolazak zime često mogu uzrokovati osjećaj tjeskobe i razdražljivost. To je stanje poznato kao sezonski afektivni poremećaj, a oni koji pate od njega, često imaju problema s ustajanjem u zimskim jutrima te osjećaju simptome slične depresiji.

Zimsku depresiju često prate i nedostatak energije i smanjena želja za druženjem, pa čak i za seksom. Ljudi koji pate od takvog stanja, zimi su lošije, a u proljeće i ljeto bolje raspoloženi.  

Kako biste se riješili osjećaja tjeskobe zimi, slijedite savjete stručnjaka.

Što više prirodnog svjetla i svježeg zraka, to bolje po zdravlje.

Zimi često manjka vitamina D zbog nedostatka svjetlosti. Provodite više vremena u prirodi, u parkovima i vrtovima.

Godit će vam svjež zrak, kao i fizička aktivnost, pa za sunčanijih zimskih dana, umjesto vježbanja u zatvorenim prostorima, radije prošetajte parkom.

U tjeskobnim zimskim danima prije ćete posegnuti za hranom, a posebno za slatkišima i grickalicama.  

Pripazite na količinu i vrstu hrane. Nakon prejedanja, samo se možete osjećati lošije i pri tome se debljati, a s tim nećete pridonijeti osjećaju sreće.

Radije jedite uravnoteženo i vježbajte. Ako poželite slatko, priuštite sebi manju dozu. Podići će vam raspoloženje, a nećete pretjerati.

Smatra se da znojenje ima djelotvoran učinak protiv osjećaja tjeskobe i lošeg raspoloženja, posebno ako to radite u prirodi. Ako imate mogućnosti, okopavajte vrt i radite poslove u vezi s vrtlarstvom.

Dobro se naspavajte, jer je dubok san važan za osobe koje pate od zimske depresije. Preparati na bazi mješavine valerijane i hmelja, djeluju umirujuće i pomažu da lakše zaspite i prespavate noć.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba