NJEGOV CILJ JE OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE: Selmir Mujagić predstavlja spomenike BiH u 3D tehnologiji

E. Hasanagić / biscani.net

Nacionalni spomenici u Bosni i Hercegovini postepeno padaju pod zub vremena, te im zbog toga prijeti nestanak. Na žalost, neki od njih su potpuno i nestali, samo je ostalo sjećanje na mjesto gdje su nekada bili, i priče o tome kako su izgledali.

Desilo se to i npr. sa tvrđavom u Bosanskoj Otoci, koja je u potpunosti nestala, te samo ima priča gdje i kako je izgledala, i koja se prenosi s koljena na koljeno.

Upravo zbog ovog postepenog gubljenja spomenika Bosne i Hercegovine, mladi Otočanin, sa adresom u Austriji odlučio je pokrenuti facebook stranicu “Nacionalni spomenici BiH u 3D” gdje predstavlja svoje radove i pokušava očuvati od zaborava jedan dio historije Bosne i Hercegovine.

“Promjena sredine nije na mene loše utjecala, naprotiv, još više me je motivisala da stečeno znanje primjenim u praksu i tako olakšam svome narodu.” govori za portal biscani.net Selmir Mujagić, te dodaje: “Vidio sam problem i ponudio sam rješenje. Naša kulturna baština je u procesu raspadanja, a neka je dobrim dijelom nestala. Uz pomoć najmodernije tehnologije uspijevam rekonstruisati nekadašnji izgled spomenika. Drugi razlog je da se naš narod kroz decenije nalazi u borbi za svoj nacionalni identitet. Tako je bilo kroz historiju, a ni danas nije drugačije, gdje nam se podmeću razni nazivi. Osjećam potrebu da svojim znanjem doprinesem jačanju nacionalne svijesti i da druge svojim primjerom motivišem da čine ono što mogu za svoju domovinu, jer druge nemamo.”

Ovo je, kaže on, sasvim nešto novo na prostorima Bosne i Hercegovine, te se zbog toga brzo i proširilo na sve dijelove BiH. Zbog velike zainteresiranosti za ovakav model predstavljanja bh spomenika, reakcije su jako pozitivne i motivirajuće, te često dobija poruke podrške i upite za neke zajedničke projekte.

U budućnosti kad bude više završenih projekata, planiram ih sabrati u jednu aplikaciju i omogućiti detaljniji pristup našem kulturnom blagu. Takva aplikacija bi bila veliko olakšanje za turiste, sa obzirom da bi na jednom mjestu bile dostupne detaljne informacije o svakom spomeniku, njegov izgled u 3D i još mnogo toga. Pored toga i još neke ideje koje ne bih trenutno spominjao jer nije jos doslo vrijeme da se o tome razgovara.

Selmir Mujagić je budući inženjer i inovator. Oženjen je i otac jednog djeteta. Radi, studira i ostalo malo slobodnog vremena provodi korisno trošeći na konkretne projekte, koji su vec u javnosti dobrim djelom prezentirani.

Stari grad Tržac – Cazin


0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...