Njemačka će energetskim koncernima isplatiti 317 miliona eura za gašenje termoelektrana kod kojih se kao gorivo koristi ugalj, objavila je Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu, najavljujući važan korak ka zatvaranju postrojenja na ugalj i prelasku na čiste izvore energije.

Prema planu koji je objavila Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu, energetske kompanije su za ukupno 11 blokova termoelektrana koje kao gorivo koriste ugalj, primile ukupno 317 miliona eura za obeštećenje.

Svih 11 blokova se gasi sa početkom sljedeće godine. Među primaocima premija je i najveća njemačka energetska kompanija RWE, koja će početkom sljedeće godine zatvoriti dva bloka, te švedska kompanija “Vattenfall”, koja će u Hamburgu zatvoriti jednu termoelektranu.

Visina premije koju kompanija primi za gašenje blokova koje kao pogon koriste ugalj, ovisi o količini električne energije koju je pojedini blok proizvodio.

Radi se o početku procesa tokom kojeg bi do 2038. godine trebale biti ugašene sve njemačke termoelektrane koje koriste ugalj.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.