Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu jer zapadni obavještajni zvaničnici upozoravaju da je ruska invazija na tlu zemlju sve neizbježnija.

Njemačka poziva svoje građane da napuste Ukrajinu osim ako njihov ostanak u toj zemlji nije apsolutno neophodan.

U međuvremenu Rusija je odlučila “optimizirati” broj svog diplomatskog osoblja u Ukrajini, strahujući od “provokacija” Kijeva ili druge strane, rekla je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Marija Zaharova nije rekla da li to znači smanjenje broja osoblja, ali je rekla da ambasada i konzulati u Ukrajini nastavljaju obavljati svoje ključne funkcije.

Ukrajinska vlada pozvala je građane u subotu da ostanu mirni i ujedinjeni, rekavši da su oružane snage spremne odbiti svaki napad na zemlju.

“Sada je od ključne važnosti ostati smiren i ujedinjen unutar zemlje i izbjegavati radnje koje potkopavaju stabilnost i siju paniku”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Oružane snage Ukrajine stalno prate razvoj događaja i spremne su odbiti svaki pokušaj zadiranja u teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, dodali su.

Novinarka CNN-a Christiane Amanpour kazala je da je dobila informaciju kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin odlučio iduće sedmice napasti Ukrajinu.

Izvor: Klix.ba