Arhiv
Njemačka prestala obrađivati zahtjeve za azil sirijskih izbjeglica

Blokada se odnosi na migrante koji uživaju ograničeni zaštitni status

Avaz.ba

Njemački savezni ured za migracije i izbjeglice – BAMF prestao je obrađivati nove zahtjeve za azil sirijskih državljana.

– Riječ je o slučajevima koji se odlučuju na temelju smjernica BAMF-a koje bi uskoro mogle biti promijenjene – izjavio je za Medijsku grupu Funke jedan neimenovani izvor u BAMF-u, prenosi Hina.

Pozadina promjene postupka su nove smjernice koja se u BAMF-u interno koriste od sredine marta, a koje očito upućuju na promjenu procjene sigurnosne situacije u Siriji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u čijoj nadležnosti je BAMF, procjenu sigurnosne situacije u Siriji trebalo bi donijeti naredne sedmice.

Inače, blokada donošenja rješenja odnosi se na one državljane Sirije koji uživaju ograničeni zaštitni status. Riječ je o osobama koje nisu dobile puni azil, ali ih je iz sigurnosno-humanitarnih razloga nemoguće protjerati u Siriju. 

Ministri unutrašnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina krajem prošle godine odlučili su zabranu protjerivanja u Siriju produžiti do kraja juna.
Tadašnja odluka obrazložena je tvrdnjom kako ni u jednom dijelu Sirije ne postoji “opsežna, dugoročna i pouzdana zaštita” za progonjene osobe. 

Podsjetimo, u jeku izbjegličke krize 2015. i 2016. godine u Njemačku je stiglo više od milion izbjeglica iz Sirije. 

(Autor: Avaz)