Njemačka vlada je usvojila prijedlog zakona koji će ozvaničiti fazno ukidanje termoelektrana, braneći plan od kritičara koji tvrde da nije dovoljno ambiciozan.
Nakon potpisivanja prijedloga u vladi, ministar ekonomije Peter Altmaier nazvao je plan faznog izbacivanja uglja do 2038. godine “prekretnicom“ u njemačkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena. 

Ministrica okoliša Svenja Šulce (Schulze) izjavila je da bi naredni korak mogao biti rapidno širenje obnovljive energije, kao što je gradnja solarnih i vjetroelektrana.

Otomar Edenhofer (Ottmar), kodirektor Potsdam instituta za istraživanje klimatskih promjena, pozdravio je odluku vlade, ali je kazao da je vlada učinila grešku obećavajući velike sume novca operaterima termoelektrana u zamjenu za njihovo gašenje. 

– To podriva princip novčanog kažnjavanja zagađivača po kome se treba plaćati globa za svaku emisiju štetnih plinova – kazao je Edenhofer, koji je ranije savjetovao vladu na poljima energetske i klimatske strategije.

Elektroenergetske kompanije mogu očekivati da će primiti oko 4,35 milijardi eura u narednim godinama zbog postepenog prekida rada njihovih termoelektrana. Izvršni direktor ”Greenpeace” Njemačka Martin Kaiser otišao je dalje u kritikama, nazivajući prijedlog zakona “izdajom“ pažljivog kompromisa sklopljenog u prošloj godini između energetskih kompanija i tima stručnjaka koji je imenovala vlada i čiji je član on bio.

Kaiser je, također, pozvao vladu da ukloni administrativne i političke prepreke širenju solarnih i vjetroelektrana, koje je značajno usporeno tokom protekle godine. Prijedlog zakona tek treba biti odobren u parlamentu.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Njemačka vlada usvojila prijedlog zakona o faznom gašenju termoelektrana / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.