Njemačko ministarstvo odbrane ispričalo se nakon što je na njihovom službenom Instagram profilu objavljena fotografija nacističke vojne uniforme kao primjer retro mode. 

Fotografija odore na kojoj se nalaze tri kukasta križa, objavljena je uz tekst “Do danas se u visokoj modi nalaze elementi vojnog stila”.

Na vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu portparol Kristijan Tils (Christian Thiels) rekao je da je ovo neprihvatljiva greška, za koju se ministarstvo izvinjava. Tils je rekao i da je zaposlenik koji je odgovoran za objavu, sankcioniran. 

Portparol je, također, priznao da je incident narušio ugled njemačke vojske Bundesvera te da je objava među ljudima dovela do “značajne iritacije”, piše CNN.

No, iz njegovog objašnjenja nije bilo jasno kako je do objave uopće došlo. Kako kažu iz ministarstva odbrane, urednički tim u njemačkim oružanim snagama snimio je niz fotografija u muzeju vojne historije u Drezdenu. Na jednoj od njih bila je i ova uniforma, koja je, zapravo, rekvizit iz filmskog trilera “Valkire”. Tils je rekao da nema objašnjenje zašto je zaposlenik objavio tu sliku, ali iako se radi o činu nevjerovatne bezobzirnosti, on nije bio politički motiviran. 

Njemačka se vojska zbog incidenta izvinila u nizu objava na Twitteru, u kojima su izjavili da ekstremizam bilo koje vrste Bundesveru nije prihvatljiv.

– Namjera je bila kroz fotografije ispričati priču o stoljećima starom utjecaju uniformi na modu. Nažalost, ovo smo u moru drugih fotografija objavili greškom. Naravno, to se nije smjelo dogoditi – piše na službenom profilu Bundesvera.

Kako dodaju, trenutno istražuju kako je došlo do incidenta te kako bi ga mogli spriječiti u budućnost.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Njemačka vojska objavila fotografiju nacističke uniforme kao primjer retro mode / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.