Titulom prvaka naše zemlje se u poslijeratnoj historiji okitilo i nekoliko klubova za koje danas čuju samo najzagriženiji ljubitelji domaćeg nogometa, a među njima se nalazi i Jedinstvo iz Bihaća.

Nekadašnji ponos svih Bišćana jedini izlazak na evropsku scenu je imao u sezoni 1999/2000. kroz Intertoto kup, a prvo kolo za protivnika je donijelo Gi Gotu sa Farskih Ostrva. U Bihaću je zabilježena pobjeda od 3:0 tako da minimalni poraz u uzvratu nije imao uticaja na siguran prolaz u drugo kolo u kojem je protivnik bio Cheahlual Piatra Neamt (Rumunija). Ipak, u dvije utakmice su zabilježena dva poraza.

Vrijedi istaći da je Jedinstvo osvojilo i prvo mjesto u sezoni 1999/2000., ali se tada u bosanskohercegovačkom prvenstvu nisu takmičili klubovi sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine.

Svoje utakmice Jedinstvo igra na stadionu Pod borićima koji je izgrađen 1983. godine u naselju Luke. Nakon izgradnje je imao 12.000 mjesta, ali obnavljanje u 1999. godini i postavljanje stolica rezultiralo je smanjenjem kapaciteta na 8.000 sjedećih mjesta.

//sportsport.ba