NORVEŠKA / Od augusta: Burke i nikabi zabranjeni u obrazovnim institucijama

radiosarajevo.ba

Norveški parlament zabranio je nošenje burki i nikaba u prostorijama obrazovnih institucija u toj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva za obrazovanje i istraživanje ove zemlje.

U saopštenju se navodi da je parlament podržao prijedlog Vlade o zabrani nošenja odjevnih predmeta koji prekrivaju lice u institucijama za predškolsko obrazovanje, u školama, na fakultetima, kao i tokom časova obuke za migrante.

Parlament u saopštenju navodi da će zabrana, koja je usvojena juče, stupiti na snagu u avgustu i da će se odnositi i na učenike i na nastavnike.

Zabrana nošenja burke i nikaba se ne odnosi na velike i male odmore, kao ni na aktivnosti koje nisu direktno povezane sa školskim časovima.

Svaka obrazovna institucija će biti odgovorna da prati da li se učenici i studenti ponašaju u skladu sa zabranom, a višestruka kršenja ove mjere mogla bi biti kažnjena trenutnom suspenzijom ili trajnim isključenjem iz nastave.

Krajem maja, većina danskih poslanika podržalo je zabranu nošenja burke i nikaba u javnosti, koja će na snagu stupiti 1. augusta.

Francuska, Belgija, Bugarska i Letonija su neke od evropskih zemalja koje su već zabranile nošenje odjevnih predmeta koji prekrivaju lice u javnosti.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...